GeboorteBos

De Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert sinds 1990 de actie 'Geboorteboom'. Er zijn op dit moment meerdere GeboorteBossen in Nederland, die de Stichting heeft gerealiseerd in samenwerking met haar moederorganisatie Staatsbosbeheer. Momenteel zijn er de volgende GeboorteBossen in Nederland:

  • Schijndel
  • Tilburg (alleen voor inwoners van Tilburg), zie hier locatie Noorderbos
  • Nationaal KinderBomenBos (Bentwoud, Zoetermeer) klik hier voor meer informatie
  • Winschoten (Volgeplant)
  • Boswachterij Ugchelen (Volgeplant)
  • Gagelbos Utrecht (Volgeplant)
  • Mierlo (Volgeplant)

 

Het GeboorteBos in Mierlo is op 3 december 2002 geopend door de 3 Prinsessen, Laurentien, Marilène en Annette, die voor hun kindjes Eloïse, Isabella, Anna en Lucas een Geboorteboom hebben geplant.

Doel van het GeboorteBos

Het doel van de actie is om op symbolische wijze tot uitdrukking te brengen dat elk kind, ongeacht zijn/haar afkomst, moet kunnen opgroeien in een groene, gezonde wereld. Iedereen kan bij de Stichting een Geboorteboom bestellen voor € 47,50 en men mag de boom zelf planten in een GeboorteBos in Schijndel. Een Geboorteboom voor het Tilburgse GeboorteBos is € 32,50. Er zijn al duizenden Geboortebomen in de Geboortebossen geplant. Sinds 2002 herinneren Geboorteplaquettes, met namen van nieuwgeborenen, aan de kinderen voor wie een boom geplant is. Het mooie aan het Schijndelese GeboorteBos is dat er Linde-veren worden geplant door de (groot)ouders met hun (klein) kinderen.

Geboortebos Tilburg

Sinds 2010 bouwt de gemeente Tilburg met haar jongste inwoners aan het Geboortebos in het Noorderbos. In 2017 zijn daar de laatste bomen aangeplant en is dit Geboortebos vol. De gemeente is vervolgens op zoek gegaan naar een locatie voor een nieuw geboortebos waar de komende jaren weer honderden bomen geplant kunnen worden. Diverse mogelijkheden zijn de revu gepasseerd maar helaas is er nog geen nieuwe locatie gevonden die aan alle eisen voldoet.

U kunt een Geboorteboom bestellen, maar u zal dan op een lijst van inschrijving komen te staan en tijdig worden geïnformeerd als er een locatie is gevonden. Als u al een Geboorteboom heeft besteld is er een brief met meer informatie naar uw contactadres gestuurd. Heeft u geen brief ontvangen? Stuur een mail naar info@boomfeestdag.nl.

Lindebomen in onze GeboorteBossen

Staatsbosbeheer heeft als nieuw beleid om meer oud-Hollandse boomsoorten terug te planten in onze bossen en de linde is er daar één van. Lindebomen hebben een majestueuze uitstraling maar ze zijn ook heel goed voor de (bedreigde) bijen. De bloemen van de lindebomen ruiken niet alleen heerlijk maar bijen vinden de honing ook heerlijk en de aanplant van lindebomen in onze (Geboorte)bossen is dus heel goed voor.

Individueel herkenbaar

Na het planten van jouw Geboorteboom wil je deze natuurlijk nog vaker bezoeken om hem te zien groeien en bloeien. Maar soms weet je niet zeker meer of jouw Geboorteboom nu links of rechts stond? Hiervoor heeft Stichting Nationale Boomfeestdag een oplossing bedacht, zodat je overal en altijd jouw Geboorteboom kan terugvinden!

Tijdens de plantdag in het Geboortebos Schijndel op zaterdag 4 november 2017 is een plaquette met QR-code onthuld. Door het scannen van deze QR-code kom je op de digitale kaart terecht. Deze kaart geeft een overzicht van de geplante Geboortebomen sinds 4 november 2017. Op de kaart staat bij elke boom de naam en geboortedatum van het kind(je) waarvoor de Geboorteboom is geplant. Start met het het scannen van de QR-code een speurtocht naar jouw eigen Geboorteboom!

Ben je nu toevallig niet in het Geboortebos in Schijndel, maar wil je wel deze kaart inzien? Geen probleem via deze link zijn de Geboortebomen ook te vinden.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: