GeboorteBos

De Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert sinds 1990 de actie 'Geboorteboom'. Er zijn op dit moment meerdere GeboorteBossen in Nederland, die de Stichting heeft gerealiseerd in samenwerking met haar moederorganisatie Staatsbosbeheer. Momenteel zijn er de volgende GeboorteBossen in Nederland:

  • Schijndel
  • Tilburg (alleen voor inwoners van Tilburg)
  • Nationaal KinderBomenBos (Bentwoud, Zoetermeer) klik hier voor meer informatie
  • Winschoten (Volgeplant)
  • Boswachterij Ugchelen (Volgeplant)
  • Gagelbos Utrecht (Volgeplant)
  • Mierlo (Volgeplant)

 

Het GeboorteBos in Mierlo is op 3 december 2002 geopend door de 3 Prinsessen, Laurentien, Marilène en Annette, die voor hun kindjes Eloïse, Isabella, Anna en Lucas een Geboorteboom hebben geplant.

Doel van het GeboorteBos

Het doel van de actie is om op symbolische wijze tot uitdrukking te brengen dat elk kind, ongeacht zijn/haar afkomst, moet kunnen opgroeien in een groene, gezonde wereld. Iedereen kan bij de Stichting een Geboorteboom bestellen voor € 47,50 en men mag de boom zelf planten in een GeboorteBos in Schijndel. Een Geboorteboom voor het Tilburgse GeboorteBos is € 32,50. Er zijn al duizenden Geboortebomen in de Geboortebossen geplant. Sinds 2002 herinneren Geboorteplaquettes, met namen van nieuwgeborenen, aan de kinderen voor wie een boom geplant is. Het mooie aan het Schijndelese GeboorteBos is dat er Linde-veren worden geplant door de (groot)ouders met hun (klein) kinderen.

Lindebomen in onze GeboorteBossen

Staatsbosbeheer heeft als nieuw beleid om meer oud-Hollandse boomsoorten terug te planten in onze bossen en de Linde is er daar één van. Lindebomen hebben een majestueuze uitstraling maar ze zijn ook heel goed voor de (bedreigde) bijen. De bloemen van de Lindebomen ruiken niet alleen heerlijk maar bijen vinden de honing ook heerlijk en de aanplant van Lindebomen in onze (Geboorte)bossen is dus heel goed voor.

Sponsoren

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door