GeboorteBos

Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert sinds 1990 de actie 'Geboorteboom'. Er zijn op dit moment meerdere GeboorteBossen in Nederland, die de Stichting heeft gerealiseerd in samenwerking met haar moederorganisatie Staatsbosbeheer of een gemeente. Momenteel zijn er de volgende GeboorteBossen in Nederland:

  • Nationaal KinderBomenBos (in Benthuizen, voor alle kinderen in Nederland en daarbuiten)
  • Medemblik (alleen voor inwoners van gemeente Medemblik)
  • Schijndel (voor alle kinderen van Nederland en daarbuiten)
  • Geboortebomen Pauwels (alleen voor inwoners van gemeente Tilburg en gemeente Loon op Zand)
  • Boswachterij Ugchelen (volgeplant)
  • Gagelbos Utrecht (volgeplant)
  • Mierlo (volgeplant)
  • Winschoten (volgeplant)

 

Er zijn al duizenden Geboortebomen in de diverse Geboortebossen geplant en hiernaast zie je de bossen waar nog bomen worden geplant. Een leuk weetje is dat het GeboorteBos in Mierlo op 3 december 2002 is geopend door de 3 Prinsessen, Laurentien, Marilène en Annette, die voor hun kindjes Eloïse, Isabella, Anna en Lucas een Geboorteboom hebben geplant. Hier zijn dus echte Koninklijke Geboortebomen geplant.

Doel van het GeboorteBos

Het doel van de actie is om op symbolische wijze tot uitdrukking te brengen dat elk kind, ongeacht zijn/haar afkomst, moet kunnen opgroeien in een groene, gezonde wereld. Iedereen kan bij de Stichting een Geboorteboom bestellen en deze zelf tijdens de plantdag komen planten.

Doordat de prijzen voor de diverse Geboortebomen is in overleg met de betrokken partij tot stand zijn gekomen, varieren de prijzen. Zie hier verder voor een overzicht van alle bomen.

Een heel bijzonder bos van Stichting Nationale Boomfeestdag is het Nationaal KinderBomenBos. Naast het planten van Geboortebomen worden hier voor overleden kinderen KinderGedenkplekjes met een Levensboom gerealiseerd. Lees hier verder over het Nationaal KinderBomenBos.

Keuze van boomsoorten in de GeboorteBossen

De keuze voor boomsoorten van een Geboorteboom in de diverse bossen is voor de beheerder een belangrijke keuze om te maken. Jouw boom moet tenslotte heel lang met jou meegroeien! Er moet worden gekeken naar waar de boom wordt geplant. Is het er nat of juist heel droog? Daarnaast is het ook belangrijk om te bekijken wat voor bijdrage de boom levert aan de biodiversiteit. Benieuwd naar wat er in jouw Geboortebos wordt geplant? Lees verder door op een van de buttons, rechts in het menu, van het desbetreffende Geboortebos te klikken. 

Vind jouw Geboorteboom altijd terug!

Na het planten van jouw Geboorteboom wil je deze nog vaker bezoeken om hem te zien groeien en bloeien. De Geboorteplaquettes, met namen van nieuwgeborenen, herinneren aan de kinderen voor wie op die dag een boom geplant is. Bij terugkomst weet je echter vaak niet precies meer waar jouw boom staat. Hiervoor heeft Stichting Nationale Boomfeestdag een eenvoudige oplossing bedacht, zodat je overal en altijd jouw Geboorteboom kan terugvinden!

Bij elke plaquette die wordt onthuld, of paal die bij ingang van het bos staat, zit een QR-code. Door het scannen van deze code kom je op een digitale kaart terecht. Deze kaart geeft een overzicht van de geplante Geboortebomen in dat bos. Bij elke boom op de kaart staat de naam en geboortedatum van het kind(je) waarvoor de Geboorteboom is geplant. Start door het scannen van de QR-code op de plaquette op locatie een speurtocht naar jouw eigen Geboorteboom!

Ben je nu toevallig niet in een van onze Geboortebossen, maar wil je wel jouw Geboorteboom bezoeken? Geen probleem! Ga naar een van de Geboortebossen van interesse door op een van de buttons hier rechts in het menu te klikken en lees vervolgens verder op de desbetreffende pagina. 

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: