Gemeenten

Nationale Viering Boomfeestdag 2022 verplaatst naar woensdag 16 november

De coronapandemie brengt nog steeds veel onzekerheid met zich mee. Daarom wordt de Nationale Viering Boomfeestdag verplaatst van 16 maart 2022 naar woensdag 16 november 2022. Dit hebben stichting Nationale Boomfeestdag, gemeente Zundert (gastgemeente 2022) en Treeport BCT Partners BV samen besloten. Lees hier verder

Gratis lespakket 'zet bomen op de kaart voor de nieuwe Bomenminister'

Bomen zijn heel belangrijk, voor mens en dier. Bomen geven ons zuurstof en halen CO2 uit de lucht. Maar ze doen meer. Ze geven ons hout, vruchten en schaduw. Ook voor dieren en insecten zijn bomen onmisbaar. Uit onderzoek is gebleken dat je gelukkiger en gezonder bent als je in de buurt van bomen woont. Het is dus belangrijk dat er bomen zijn in Nederland.

Nu bestaat zo’n 11% van Nederland uit bos. Maar om kinderen en de aarde een gezonde toekomst te geven, moeten er veel meer bomen geplant worden. Leerlingen van groep 6 en 7 in jouw gemeente kunnen zich via het gratis lespakket ‘Zet bomen op de kaart voor de nieuwe Bomenminister’ laten horen voor de bomen! Op speciale groeikaarten schrijven ze hun bomenwens aan de nieuwe Bomenminister. Het is via onderstaande button mogelijk om via de gemeente meerdere pakketten voor de scholen aan te vragen.

                                                                                        

Groene omgeving basisscholen in kaart gebracht

Een groene schoolomgeving maakt kinderen gezonder, én slimmer! Weet jij hoe groen de omgeving van basisscholen zijn? Samen met Cobra groeninzicht hebben we voor alle basisscholen in Nederland berekend hoe groen de directe omgeving en de buurt van de basisschool is! Bekijk hier de Groene Schoolkaart voor de scholen in jouw gemeente.

Boomfeestdag-2021 verplaatst naar woensdag 10 november

Boomfeestdag-2021 is verplaatst van 17 maart naar 10 november. Vorig jaar werd de viering in verband met corona al twee keer uitgesteld en de aanhoudende pandemie maakt uitstel opnieuw onontkoombaar. “We hebben gedacht aan een Corona-proof-Boomfeestdag, maar we willen dat alle kinderen die mee willen doen, ook echt mee kunnen doen aan dit traditionele natuurfeest en dat kan niet” aldus Peter Derksen (directeur Stichting Nationale Boomfeestdag). Lees hier het volledige persbericht.

Boomfeestdag op de derde woensdag in maart

Vanaf komend jaar (2020) wordt de Nationale Boomfeestdag weer op de derde woensdag van maart gehouden. Dit in verband met de traditie die bij veel gemeenten nog is ingebed en de nationale biddag voor gewas en arbeid die op de tweede woensdag in maart plaatsvindt. Stichting Nationale Boomfeestdag wil niemand van deelname aan de Nationale Boomfeestdag uitsluiten en de komende jaren blijft Boomfeestdag dan ook op de derde woensdag in maart. Kortom: plan(t) woensdag 18 maart 2020 alvast in je agenda!

We krijgen ook vaak het verzoek om de Nationale Boomfeestdag naar het najaar te verplaatsen in verband met het steeds vroeger intreden van het voorjaar. Er is hier bewust gekozen voor het voorjaar en niet voor het najaar, omdat er twee momenten in het jaar zijn waarop er tijdens schooluren naar buiten wordt gegaan te weten in de herfsttijd (bladeren en paddenstoelen zoeken) en het begin van het voorjaar (ontluiken van natuur). Zo kan natuureducatie plaatsvinden op 2 verschillende momenten in het jaar. Daar waar de kinderen tegenwoordig juist al zo weinig buiten leren én spelen.

Boomfeestdag en Cobra groeninzicht brengen versteende schoolomgevingen in kaart

Deze week krijgen ruim 6.000 Nederlandse basisscholen een kaart in de brievenbus. De kaart laat zien in welke mate de schoolomgeving is versteend. Cobra groeninzicht heeft voor Boomfeestdag voor elke basisschool zo’n analyse gemaakt. De kaart geeft stof tot nadenken over de verstening van schoolomgevingen. Lees hier verder.

Verslag KinderKlimaattafel 2019

Op woensdag 13 maart 2019 is de KinderKlimaattafel tijdens de Nationale Viering Boomfeestdag in de gemeente Haarlemmermeer gelanceerd. Aan elk van deze 14 tafels zaten 9 Klimaat-ambassadeurtjes. Zij gingen, met ondersteuning van een gespreksleider en notulist, met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, natuurorganisaties en lokale politiek in gesprek over hun ideeën voor een beter klimaat. Lees het volledige verslag hier.

Verslag KinderKlimaattafel woensdag 13 maart 2019 - Nationale Viering Boomfeestdag Haarlemmermeer | pdf 1mb

Instructie KinderKlimaattafel woensdag 13 maart 2019 - Nationale Viering Boomfeestdag Haarlemmermeer | pdf 4.5mb

KinderKlimaatDeal woensdag 13 maart 2019 - Nationale Viering Boomfeestdag Haarlemmermeer | pdf 1mb

Nationale Boomfeestdag 2020

Vanaf komend jaar wordt de Nationale Boomfeestdag weer op de derde woensdag van maart gehouden. Dit in verband met de traditie die bij veel gemeenten nog is ingebed en de nationale biddag voor gewas en arbeid die ook op de derde woensdag in maart plaatsvindt. Stichting Nationale Boomfeestdag wil niemand van deelname aan de Nationale Boomfeestdag uitsluiten en de komende jaren blijft Boomfeestdag dan ook op de derde woensdag in maart. Kortom: plan(t) woensdag 18 maart 2020 alvast in je agenda!

Nationale Boomfeestdag 2019

Dit jaar vindt de Nationale Boomfeestdag plaats op woensdag 13 maart. Dit is in tegenstelling tot de traditionale derde woensdag in maart op de tweede woensdag. Hier is bewust voor gekozen, waarom? Lees hier meer...

Intentieverklaring - 'ieder kind een boom'

Het streven is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten (ieder kind een boom). Omdat dit vaak de eerste natuurervaring is, wordt dit nooit meer vergeten. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later ook weer overbrengen op ouders of andere opvoeders. 

Ondertussen, december 2017, hebben meer dan 50 gemeenten dit streven onderstreept door het tekenen van de Intentieverklaring. Ben u als gemeente hierin geïnteresseerd? Lees hier meer hierover!

Nationale Boomfeestdag 2018

Op woensdag 14 maart 2018 vindt weer de Nationale Boomfeestdag plaats. Het thema van dit jaar is: 'Operatie Boomfeestdag: Maak 't Buiten Beter!'. Het thema is gekozen in het kader van de heersende essentaksterfte in Nederland. Meer informatie over het thema, de Nationale Boomfeestdag of de al aangemelde Boomfeestdag-Vieringen in 2018 kan hier!

QR-code herinneringspalen: verbinding met de natuur

 

Heeft u als gemeente bomen met een uniek verhaal? Zou het dan niet mooi zijn als mensen dit leren kennen? Dat kan met de QR-code herinneringspalen van Stichting Nationale Boomfeestdag. Die geven passanten de mogelijkheid om met hun smartphone ter plekke de digitale tijdlijn van de boom te bekijken. Er zijn QR-code herinneringspalen voor Toekomstbomen, Monumentale Bomen en Koninklijke Bomen. Benieuwd wat het precies inhoudt? Klik hier voor meer informatie.

Informatiebrief van de VNG naar alle College's van B&W en Gemeenteraden

Via deze link is de informatiebrief van de VNG naar alle College's van B&W en Gemeenteraden te downloaden

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: