Doelstelling

Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie laten we hen de wondere wereld van bomen te laten beleven, leren kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun boompje hieraan bij te dragen.

'ieder kind een boom!'

Het streven is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom te laten planten (ieder kind een boom). Omdat dit vaak de eerste natuurervaring is, wordt dit nooit meer vergeten. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later ook weer overbrengen op ouders of andere opvoeders.

Tijdens de Nationale Boomfeestdag in 2016 heeft gemeente 's-Hertogenbosch als eerste gemeente in Nederland de 'Intentieverklaring 'One Tree Per Child - ieder kind een boom' ondertekend. Met de ondertekening onderstreept de gemeente dat het de intentie heeft om ieder kind binnen de gemeente 's-Hertogenbosch in zijn of haar bassischooltijd minimaal één eigen boom te laten planten. Ondertussen hebben meer dan 50 gemeenten het voorbeeld van gemeente 's-Hertogenbosch gevolgd en de Intentieverklaring ondertekend. Hier kan je een overzicht van deze gemeenten vinden. Wil je als gemeente meer inhoudelijke informatie over de Intentieverklaring? Lees dan hier verder.

Natuureducatie Nationale Boomfeestdag

Om de natuureducatie verder uit te dragen, organiseert de Stichting al meer dan 60 jaar, rond het begin van lente, de “Nationale Boomfeestdag”. Op dit moment doen er jaarlijks 100.000 kinderen mee aan de Boomfeestdag in ruim 70% van de gemeenten. Zij planten ruim 200.000 bomen ofwel 80 voetbalvelden! Bomen worden geplant als struik of als solitaire boom. In een laan in parken, straten, pleinen, buitengebied, bossen verspreid over heel Nederland.

Gekozen is voor het voorjaar en NIET voor het najaar, omdat er twee momenten in het jaar zijn waarop er tijdens schooluren naar buiten wordt gegaan te weten in de herfsttijd (bladeren en paddenstoelen zoeken) en het begin van het voorjaar (ontluiken van natuur). Zo kan natuureducatie plaatsvinden op 2 verschillende momenten in het jaar. Daar waar de kinderen tegenwoordig juist al zo weinig buiten leren én spelen.

Natuureducatie bij jou op school

De organisatie van de Boomfeestdag, de ontwikkeling van educatief materiaal en de realisatie van activiteiten worden gefinancierd uit subsidie van Staatsbosbeheer en met sponsorbijdragen van diverse organisaties en bedrijven en met de verkoop van PR- en herinneringsproducten. Wil jij meer natuureducatie bij jou op school? Meld je dan aan voor Boomfeestdag!

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: