Doelstelling

Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie laten we hen de wondere wereld van bomen beleven, leren kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen.

Natuureducatie Nationale Boomfeestdag

Om de natuureducatie verder uit te dragen, organiseert de Stichting al 60 jaar, rond het begin van lente, de “Nationale Boomfeestdag”. Het streven is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten (One Tree per Child). Omdat dit vaak de eerste natuurervaring is, wordt dit nooit meer vergeten. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later ook weer overbrengen op ouders of andere opvoeders.

Op dit moment doen er jaarlijks 115.000 kinderen mee aan de Boomfeestdag in ruim 79% van de gemeenten. Zij planten ruim 200.000 bomen ofwel 80 voetbalvelden! Bomen worden geplant als struik of als solitaire boom. In een laan in parken, straten, pleinen, buitengebied, bossen verspreid over heel Nederland.

Gekozen is voor het voorjaar en NIET voor het najaar, omdat er twee momenten in het jaar zijn waarop er tijdens schooluren naar buiten wordt gegaan te weten in de herfsttijd (bladeren en paddenstoelen zoeken) en het begin van het voorjaar (ontluiken van natuur). Zo kan natuureducatie plaatsvinden op 2 verschillende momenten in het jaar.

Natuureducatie bij jou op school

De organisatie van de Boomfeestdag, de ontwikkeling van educatief materiaal en de realisatie van activiteiten worden gefinancierd uit subsidie van Staatsbosbeheer en met sponsorbijdragen van diverse organisaties en bedrijven en met de verkoop van PR- en herinneringsproducten. Wil jij meer natuureducatie bij jou op school? Meld je dan aan voor Boomfeestdag!

Sponsoren

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door