Geschiedenis

Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er namen toen 1600 kinderen aan deel. Tegenwoordig worden jaarlijks door ruim 100.000 kinderen meer dan 200.000 bomen en struiken geplant gedurende het Boomfeestdag-plantseizoen.

De oprichting van Boomplantdag

De FAO, de Internationale Organisatie van de Verenigde Naties voor Landbouw en Voedsel, sloeg in 1953 alarm en uitte haar bezorgdheid over de grootschalige ontbossing in de wereld. Dit leidde tot het aannemen van een resolutie waarin werd opgeroepen tot een jaarlijks terugkerend ‘World Festival of Trees’. Nederland gaf hieraan gehoor door het Landelijk Comité Boomplantdag op te richten. Een comité, voorgezeten door Staatbosbeheer, dat de taak kreeg het Nederlandse publiek en in het bijzonder kinderen te interesseren voor de waarde van bomen en bossen.

Boomfeestdag plantseizoen

Jaarlijks van de derde woensdag van november t/m de derde woensdag van maart

Tijdens de Nationale Boomfeestdag organiseren vele honderden organisaties een Boomfeestdag voor kinderen. De Nationale Viering, waarop het startsein van het Boomplantseizoen wordt gegeven, vindt plaats in november. Soms komt het voor partijen echter beter uit om een Boomfeestdag op een ander moment te organiseren. Dat is natuurlijk ook goed! Bomen planten kan in het Nederlandse klimaat het beste gebeuren tussen ongeveer november en ongeveer maart. Daarom hanteert Stichting Nationale Boomfeestdag het  Boomfeestdag Plantseizoen. Het Boomfeestdag plantseizoen loopt van de feestelijke aftrap tijdens de Nationale Boomfeestdag op de derde woensdag van november tot en met de afsluiting op de derde woensdag van maart. Zo kan elke Boomfeestdag organisator in overleg met de deelnemende basisscholen, BSO’s, verenigingen, etc. zelf kiezen welke dag het beste uitkomt om een Boomfeestdag te vieren.

Organiseer jij ook een Boomfeestdag? Laat het dan zien via het aanmeldformulier

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: