Bomen in beleid

Een Boomfeestdag biedt een mooie kans om kinderen en hun ouders te vertellen over de groenvisie van jouw gemeente. Tegelijkertijd geeft dit de gemeente de mogelijkheid om haar inwoners te betrekken bij het groen in hun leefomgeving. Zo kun je bijvoorbeeld het groenstructuurplan, ecologisch beheersplan of een gemeentelijk bomenplan presenteren en herkenbaar maken.

Boomfeestseizoen

Jaarlijks van de derde woensdag van november t/m de derde woensdag van maart

Om alle initiatiefnemers zo veel mogelijk de kans te geven om een Boomfeestdag te organiseren, passend bij de mogelijkheden tot deelname vanuit scholen en het geschikte moment om te planten, heeft Stichting Nationale Boomfeestdag besloten om met ingang van het boomplantseizoen 2021/2022 te spreken van een Boomfeestseizoen. Het Boomfeestseizoen loopt van de feestelijke aftrap op de derde woensdag van november tot en met de daverende afsluiting op de derde woensdag van maart. Zo kan elke Boomfeestdag organisator in overleg met de deelnemende basisscholen zelf kiezen welke dag het beste uitkomt om een Boomfeestdag te vieren, want… élke boom telt! De traditie van de Nationale Viering Boomfeestdag op de derde woensdag van maart houden we vast. Vergeet niet om gedurende het seizoen hier je Boomfeestdag aan te melden! Jouw viering komt dan op de landelijke Boomfeestdag kaart en zo weet iedereen dat jouw gemeente een Boomfeestdag viert!

Een groene gemeente / start groenplan

Is er een mooiere start denkbaar van de realisatie van een groenplan dan door samen met kinderen bomen te planten of groen te snoeien? Op deze manier vergroot je de betrokkenheid van de inwoners bij het gemeentelijk groenbeleid. Én er is vaak wel een nieuwbouwwijk of een industrieterrein waar bomen geplant gaan worden of misschien een park dat onderhoud nodig heeft. Samen bomen planten op de Nationale Boomfeestdag maakt het feestelijk, maar op een andere dag in het plantseizoen kan natuurlijk ook. We werken namelijk met een Boomfeestseizoen (zie onder).

ieder kind een boom

Ieder kind plant tijdens zijn/haar basisschooltijd minimaal één eigen boom, dat is het streven van Stichting Nationale Boomfeestdag. Wij vinden dat dit ook het streven van iedere gemeente zou moeten zijn. De kans is immers groot dat veel van deze kinderen in de toekomst het gemeentelijk groen gebruiken. Als ze zich op jonge leeftijd betrokken voelen bij het gemeentelijk groen, zijn ze dat ook als volwassene!

Door meer groen te realiseren in elke gemeente zullen de inwoners vrolijker en gezonder worden. Dit zal de gemeente juist veel opleveren, financieel gezien maar zeker ook sociaal. Een prettige en gezonde leefomgeving is iets waar veel gemeenten naar zullen streven. Daarom is het een goede reden om de Boomfeestdag een structurele plaats op de gemeentelijke begroting te bieden.

Tips en tricks  voor het organiseren van een geslaagde Boomfeestdag

Soms is het lastig om een goede plantlocatie te vinden. Ook kan er te weinig ruimte zijn om alle scholen in de gemeente te laten meedoen of om daadwerkelijk ieder kind een boom te laten planten.

Hieronder volgen een aantal ideeën om kinderen toch de kans te geven mee te doen aan de Boomfeestdag.

  1. Organiseer samen met de scholen, als alternatief voor het planten van bomen, een wedstrijd. Deze staat in het teken van bomen. Laat de kinderen bijvoorbeeld een kleurplaat kleuren, een maquette of tekening maken, of een werkstuk over bomen geven. De mooiste tekeningen, maquette of beste werkstuk wordt op de Boomfeestdag gekozen.
  2. Is de plantlocatie te klein? Nodig dan toch een aantal scholen of per school een aantal vertegenwoordigers uit. Laat deze kinderen één boom (of een paar bomen) planten en geef die de naam van de school. Zo heeft toch elke school zijn eigen schoolboom.
  3. Zijn er weinig bomen om te planten? Laat kinderen dan de boomspiegels aanpakken. Verfraai deze door het planten van voorjaarsplanten of bodembedekkers. De boom wordt dan echt van hen!
  4. Laat kinderen op school het Boomfeestlied ‘Het is tijd’ instuderen en vraag ze het lied te zingen na het planten. De muziek en songtekst vind je hier.
  5. Wijs scholen op de mogelijkheid lessen te verzorgen ter voorbereiding op de Boomfeestdag. Stichting Nationale Boomfeestdag beschikt over gratis lesmateriaal, dat veel natuuropdrachten en spelletjes bevat. Het gratis lesmateriaal is hier te downloaden. Naast het gratis lesmateriaal beschikt de stichting ook over een webshop waar onder de Bomenmap verkrijgbaar is. Kijk hier voor meer lesmateriaal.
  6. Is er in de gemeente geen geschikte plantlocatie beschikbaar? Maak dan een afspraak met een boswachter van Staatsbosbeheer. Hij of zij kan mogelijk een excursie regelen in zijn of haar bos. Of ga op pad met een NatuurWijzer. Tijdens de excursies kan de boswachter of NatuurWijzer de kinderen van alles vertellen over het bos en de bomen. Meer informatie via staatsbosbeheer.nl of natuurwijs.nl 
  7. Nodig je als gemeente slechts een beperkt aantal scholen uit voor de Boomfeestdag? Bekijk dan of het financieel mogelijk is dat de gemeente een lespakket of herinneringsmaterialen aanbiedt aan de basisscholen die niet meedoen met het planten. Zo kan iedere school toch aandacht besteden aan de Boomfeestdag. Meer informatie hierover vindt je hier.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: