Algemeen

Troeteleik gaat voor mooiste boom van Europa!

21-02-2019

Vind jij ook dat de 180 jaar oude eik in de middenberm van de A58 bij Breda hét symbool is van een ultieme klimaatmaatregel? Zorg dan dat hij blijft staan en stem voor “Mooiste Boom van Europa”, zodat Rijkswaterstaat hem wel moet sparen. let op: vergeet niet om je stem via jouw mail te bevestigen!

Geschiedenis van de Troeteleik

30 jaar geleden was ik Landschapsarchitect bij bij Rijkswaterstaat vanuit Staatsbosbeheer. Ik maakte plannen voor onder andere Rijksweg 58, waarvan toe net het tracé was vastgesteld. Het was toen nog weiland en houtwallen en zoals dat hoorde in het Brabantse land stonden er veel bomen. Ik moest daarvoor een kapvergunning afgeven en dat ging op zich zonder problemen.

Totdat ik op deze boom stuiten toen we in het landschap liepen en  bepaalden welke bomen de wegaanleg in de weg stonden. Deze boom bleek in de middenberm te staan, maar dan ook echt in het hart van de middenberm! Voor deze boom gaf ik geen toestemming om te kappen. Maar….zei men bij Rijkswaterstaat, bomen in de middenberm dat kon echt niet, veel te gevaarlijk  vanwege de bladeren in de herfst en gevaar van vallende takken. Staatsbosbeheer bleef mij steunen en gaf niet toe. Tot aan de Minister (Neelie Smit Kroes) werd het voorgelegd en men wilde niet meegaan! Ik stelde toen voor:  als we nu eens laten onderzoeken hoe de wortels lopen en hoe hoog hij tov het asfalt komt te staan: als de wortels met de weg meelopen dan beschadigen ze niet bij de aanleg en als hij hoger staat dan het maaiveld dan wordt hij niet aangetast door wegafval, als rubber strooisel van de autobanden en vooral van het strooizout.

Hiermee ging men akkoord en Pius Floris deed toen onderzoek en wat bleek: de wortels bleken mooi in de lengterichting van de nieuwe snelweg mee te gaan lopen en hij zou ongeveer een meter boven het de rijksweg komen te staan. Men werd steeds positiever en toen er nog een extra vitaliteits-onderzoek werd gedaan naar de gezondheid van de boom heeft Rijkswaterstaat uiteindelijk besloten hem te laten staan.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: