Persberichten

Minister van der Wal opent met kinderen Boomfeestdag-plantseizoen 23/24

28-11-2023

Woensdag 15 november plantte demissionair minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink samen met kinderen de eerste boom tijdens de 66e Nationale Boomfeestdag in de gemeente Amstelveen. Met het planten van deze es werd het startsein gegeven voor het Boomfeestdag-planseizoen 2023/2024. Tot en met woensdag 20 maart 2024 planten meer dan 100.000 kinderen in heel Nederland zo’n 200.000 bomen.

Gemeente Amstelveen was dit jaar de gastgemeente voor de Nationale Viering van de Boomfeestdag. Ruim 850 leerlingen van maar liefst 17 basisscholen plantten een schoolboom op hun schoolplein! En 150 leerlingen kleurden de Amstelveense sportvelden groen. Ook gingen deze leerlingen op pad met een NatuurWijzer van stichting NatuurWijs om met andere ogen naar bomen te kijken. Met de boswachters van Staatsbosbeheer ontwierpen ze hun eigen droombos. De gemeente neemt de ideeën van de deelnemers mee voor groenprojecten die in de toekomst worden gerealiseerd.

Bomen in beleid

Naast de minister werden de kinderen bij het planten van bomen onder andere geholpen door de directeur van Stichting Nationale Boomfeestdag Marleen van den Ham, gedeputeerde van provincie Noord-Holland Rosan Kocken, wethouder van gemeente Amstelveen Floor Gordon, Nationaal Coördinator Sustainable Development Goals Sandra Pellegrom. Eerder deze dag namen zij deel aan het panelgesprek over het thema ‘opgroeien met bomen’ en de relatie van dit thema met bomen, bossen en duurzaamheid.

Directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen nam het Boomfeestdag-stokje over van de Amstelveens wethouder Floor Gordon. Op 20 november 2024 wordt de Nationale Boomfeestdag georganiseerd in een van de terreinen van Staatsbosbeheer. Deze moederorganisatie van Stichting Nationale Boomfeestdag viert in 2024 haar 125-jarig bestaan. In dat kader werd eerder op de dag bekend gemaakt dat 2024 ‘Het jaar van het bos’ wordt.

Boomfeestdag in Nederland

Sinds de eerste editie van de Nationale Boomfeestdag in 1957 hebben al miljoenen kinderen bomen geplant. Al 66 jaar ontdekken kinderen zo dat ze heel laagdrempelig zelf iets kunnen doen voor een beter klimaat en voor een gezonde, prettige leefomgeving. Het stimuleert hen bovendien om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur.

Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland in staat stellen een boom te planten en inzicht te krijgen in wat bomen en de natuur voor ons betekenen.

In het jaarthema ‘Opgroeien met bomen’ staat centraal hoe fijn en belangrijk het voor kinderen is dat ze kunnen opgroeien in een groene omgeving. Met bomen in de wijken en parken en op de schoolpleinen spelen kinderen meer buiten en zijn ze fysiek en mentaal gezonder.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: