Bossen

In de Geboortebossen is van alles te beleven

04-04-2024

Het Boomfeestdag boomplantseizoen 2023/2024 voor de Geboortebossen van Stichting Nationale Boomfeestdag zit er op. Voor én met honderden kinderen tussen de 0 en 12 jaar werden Geboortebomen geplant. Tijdens de feestelijke plantdagen gingen ouders en grootouders, na een ontvangst met koffie en thee en een uitleg door de boswachter over het planten van bomen, zelf aan de slag om voor (en vaak ook samen met) hun oogappeltjes een boom en een aantal stuiken te planten.

Nu het lente is geworden, gaan de bomen en struiken groeien en bloeien. Planten, insecten en andere dieren gaan de bossen ontdekken en er in wonen. De geplante bomen en struiken gaan zo op in een geboortebos vol biodiversiteit. Veel planters gaan met hun (klein-)kinderen regelmatig terug om te kijken hoe zo’n bos zich ontwikkelt. En natuurlijk om te wandelen en te spelen. “Er is in zo’n jong bos van alles te beleven” zegt Marleen van den Ham, directeur van Stichting Nationale Boomfeestdag, die zelf nog steeds onder de indruk is van de wonderbaarlijke natuur. “Iedere keer doe je nieuwe ontdekkingen. Je ziet insecten afkomen op de geurige bloemen en vogels smikkelen van de besjes aan de nieuw geplante struikjes.”

Zelf een boom planten

“We hebben momenteel 6 locaties in Nederland waar Geboortebomen worden geplant en in het nieuwe plantseizoen dat op 2 november start, komt er zelfs een zevende locatie bij,” aldus Marleen. “Het is fijn om te zien dat zoveel mensen het belangrijk vinden om hun (klein-)kind een groene start te geven. Zagen we eerder dat vooral grootouders een boom cadeau gaven, we zien nu dat meer ouders zelf een boom bij ons kopen en deze boom samen met hun kind planten tijdens onze plantdagen. Ook de leeftijd verschuift. Er worden nog steeds veel bomen geplant bij de geboorte, maar ook steeds meer voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Zo kunnen de ouders de kinderen echt betrekken bij het groener maken van hun leefomgeving.”

Regen

Helaas konden enkele plantdagen in het afgelopen seizoen niet doorgaan. Door de vele regen waren sommige terrein niet geschikt om op te planten. “Heel jammer”, aldus Marleen, “maar een boom planten in door de regen verzadigde grond heeft geen zin. De bomen slaan dan niet aan omdat hun wortels in het water verrotten. En een beetje modder aan de laarzen is leuk, maar planters moeten er niet in wegzakken.” De twee plantdagen die niet door konden gaan, worden komend plantseizoen ingehaald.

Geboortebossen

Stichting Nationale Boomfeestdag hoopt over een paar jaar in iedere provincie een Geboortebos te hebben zodat het voor iedereen die dat wil, mogelijk is om dichtbij huis een Geboorteboom te komen planten.

Afgelopen plantseizoen werd er een nieuw geboortebos geopend in Rheezerveen in de provincie Overijssel (gemeente Hardenberg). Daarnaast zijn er geboortebossen in provincie Noord-Holland (Geboortebos Park Zwanenburg, gemeente Haarlemmermeer), in provincie Zuid-Holland (Geboortebos Kinderbomenbos in gemeente Alphen aan den Rijn en Geboortebos Waalbos in gemeente Ridderkerk) en in provincie Noord-Brabant (Geboortebos Wijboschbroek in gemeente Meierijstad). In provincie Noord-Brabant ligt ook het bos ‘Geboortebomen Pauwels’, waar bomen worden geplant voor baby’s tot en met 5 jaar uit de gemeenten Tilburg en Loon op zand. Later dit jaar wordt een nieuw Geboortebos gerealiseerd in provincie Overijssel (gemeente Almelo). In dat bos kunnen bomen worden geplant voor kinderen tot en met 12 jaar, die in Almelo zijn geboren en/of zijn ingeschreven.

Stichting Nationale Boomfeestdag

Het is de wens van Stichting Nationale Boomfeestdag dat kinderen kunnen opgroeien in een groene, gezonde wereld. Haar motto ‘Ieder kind een boom’ wordt niet alleen ingevuld met het opzetten van Geboortebossen door heel Nederland. Veel mensen kennen de stichting van het sinds 1957 organiseren van Boomfeestdagen in heel Nederland. In het afgelopen plantseizoen plantten kinderen in ruim 60 procent van alle gemeenten tijdens een Boomfeestdag onder schooltijd een boom.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: