Algemeen

BFD-Boomverkiezing, Nationaal Boomplantrecord en kinderactiviteit tijdens de GrootGroenPlus beurs in Zundert!

29-09-2019

BFD-Boomverkiezing

De Boomfeestdag en de Vakbeurs GrootGroenPlus werken al sinds 2012 samen. De vakbeurs heeft de stichting aangewezen als goed doel en levert hieraan jaarlijks een financiële bijdrage. De Boomfeestdag zorgt op haar beurt voor een interessant inhoudelijk onderdeel voor de vakbeurs. En nu komt daar een nieuwe aanvulling op: een jaarlijkse BFD-Boomverkiezing. 

Bij de jaarlijkse BFD-Boomverkiezing draait het om de boom. Het is een prijs die toekomt aan alle desbetreffende kwekers van de verkozen BFD-Boom. Maar BFD-Boom wordt je niet zomaar... de boom moet voldoen aan diverse criteria:

  1. Het moet gaan om een boom(vormer) en geen kamerplant. De boom moet namelijk ook geschikt zijn om samen met kinderen aan te planten, bijvoorbeeld tijdens de viering van de Nationale Boomfeestdag.
  2. De boom moet geschikt zijn voor in een kleine tuin of op het balkon; iedereen moet met de winnaar een eigen ‘Boomfeestdag’ kunnen vieren, ongeacht de afmetingen van de tuin of het balkon. 
  3. De boom moet een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit, bijvoorbeeld door het aantrekken van insecten.
  4. Er moet een link zijn met kinderen. Dat is tenslotte waar de Boomfeestdag voor staat.
  5. De boom moet tegen een stootje kunnen. Zo moet deze bijvoorbeeld droogteresistent zijn of juist heel veel water kunnen verdragen. 

Door deze vijf criteria op te stellen, wordt het mogelijk om een favoriete boom te vinden die dit label ook daadwerkelijk waard is. Aanstaande woensdag 2 oktober wordt, tijdens de opening van de beurs, de winnaar bekendgemaakt. De winnende boom zal zelfs het prestigieuze BFD-label verdienen.

Het Nationaal Boomplantrecord 2020

Ethiopië heeft het Wereld Boomplantrecord: 353 miljoen bomen op één dag! Dat gaat Stichting Nationale Boomfeestdag niet halen, maar het oude plantrecord van 235.000 bomen op één dag wordt in 2020 verbroken! Tijdens de Nationale Boomfeestdag van woensdag 18 maart 2020 worden er in totaal 500.000 bomen geplant!

Overal waar ruimte voor een boom is, wordt er geplant: op schoolpleinen, industrieterreinen, in wijken, buurten, weilanden, bossen, parken, langs (rijks/provinciale/water)wegen, bij verzorgingshuizen, ziekenhuizen, maar ook in particuliere tuinen of op balkons.

Om al die bomen te planten heeft de Boomfeestdag heel veel hulp nodig van jong tot oud! Iedereen kan zich aanmelden! Hulp van kinderen, jongeren, leerlingen, leerkrachten, particulieren, boomkwekers, groenbedrijven, bedrijfsleven, lokale, provinciale en rijksoverheden is meer dan welkom. Oftewel: de Boomfeestdag roept u op ook een boompje bij te dragen! Tijdens de vakbeurs zal er bij de 'Boomfeestdag boom' ook de mogelijkheid zijn om u hier aan te melden.

Meer informatie over het Nationaal Boomplantrecord? Lees dan hier verder.

Educatieve kinderactiviteit

Traditie getrouw sluit de Boomfeestdag haar deelname aan de vakbeurs GrootGroenPlus af met een educatieve kinderactiviteit. Dit jaar zullen er twee klassen van de St. Jozefschool uit Wernhout en de Wegwijzer uit Achtmaal aan deze activiteit deelnemen. In samenwerking met de beursorganisatie, het Bewaarde Land en Low Garden Nurseries & Consultancy is er een leuk ochtendprogramma voor de kinderen neergezet. In de zintuigentuin gaan de kinderen de wondere wereld van bomen beleven door hun zintuigen op verschillende manieren te laten prikkelen. Daarnaast krijgen ze een demonstratie van Tea by Me over echte Nederlandse thee. Als afsluiter van het programma krijgen de kinderen nog een leuk aandenken aan deze leerzame en leuke ochtend.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: