Ecosysteemdiensten

Welkom op de pagina met een overzicht van alle weetjes over 'ecosysteemdiensten'! Pak de quizvragen erbij en zoek het juiste antwoord in de informatie hieronder.

Biodiversiteit

Bomen zijn super belangrijk voor heel veel soorten planten en dieren. Bijen zijn dol op het stuifmeel van hun bloemen en andere insecten smullen van de bladeren. Vogels maken een nestje in de takken en eekhoorntjes doen dat in een holle stam. Heel veel dieren wonen het liefst in een bos. Bijvoorbeeld reeën en dassen. Als er veel variatie is in het bos dan kunnen er veel soorten planten en dieren wonen. Dat heet biodiversiteit. De meeste plantjes en diertjes leven op boomsoorten die al heel lang in Nederland zijn. En op bomen die ruwe basten hebben met lekker veel holletjes waar insecten zich goed in kunnen verstoppen. Wist je dat er boomsoorten zijn waar wel meer dan 400 soorten insecten van leven?

Hout

Bomen maken hout. Dat kunnen mensen gebruiken om huizen mee te bouwen en om allerlei spullen van te maken. Vogelhuisjes, stoelen, papier en nog veel meer. Ongeveer 10% van het hout dat we in Nederland nodig hebben komt uit onze eigen bossen. De rest halen we uit andere landen. Hoe meer hout we in Nederland kunnen laten groeien, hoe minder hout we uit buitenlandse bossen hoeven halen. Dan kunnen daar meer bomen blijven groeien. En het scheelt veel transport. Ook hebben dan meer mensen in Nederland een baan in het bos.

Hout groeit vanzelf, er zijn geen fabrieken voor nodig. En als je na het omzagen van een boom weer een nieuwe plant, raakt het hout nooit op. Dat is bij andere materialen anders. Voor staal moet je erts uit de mijnen halen. En voor plastic moet je olie uit de bodem halen.

Hout is dus materiaal dat heel vriendelijk is voor de natuur.

Andere bosproducten

Bomen zijn van hout. Dat gebruiken we voor allerlei spullen in onze huizen en scholen. Wist je dat bossen ons nog veel meer geven? Bijvoorbeeld boomzaadjes die we kunnen eten, vruchtjes waar we jam van kunnen maken en bladeren en bloesems waar we thee van kunnen zetten. En in de stammen van bomen zitten soms sappen, oliën en harsen die worden verwerkt in bijvoorbeeld shampoo of schilderspullen.

Minder CO2 en veel frisse lucht

Bomen zijn onmisbaar. De bladeren maken zuurstof. Dat hebben mensen nodig om te leven. En weet je wat een boom nodig heeft om die zuurstof te maken? Koolstofdioxide! Dat is een gas dat in de lucht zit. Door auto’s en fabrieken is daar nu zo veel van gekomen dat het een soort deken om de aarde is geworden. Daardoor verandert het klimaat.

Bomen halen dit gas (dat je schrijft als CO2) uit de lucht. Verder hebben ze om te leven alleen maar zonlicht en water en wat stofjes uit de bodem nodig. Extra bijzonder is dat de boom tijdens het maken van zuurstof uit water en CO2 (dat heet fotosynthese) ook nog eens hout maakt. Een boom planten is dus goed voor de aarde. En voor jezelf!

Koelte

Bomen houden ons koel. Hun blaadjes zijn allemaal kleine parasolletjes, die de zon tegenhouden. Eén boom levert net zo veel koelte als 10 airco’s! In Nederland wordt het door de klimaatverandering steeds warmer. Op hete dagen kan het in sommige steden tussen de huizen en op de straten wel meer dan 10 graden warmer worden dan in gebieden op het platteland. Dan ben je blij als er wat bomen rondom je huis staan, want dat slaapt ’s nachts toch een stuk lekkerder! En bomen hebben geen elektriciteit nodig, maken geen lawaai en zien er veel mooier uit dan een airco in je slaapkamer.

Water

Bomen beschermen het water. Als het heel hard regent, zorgen bomen er voor dat het water niet meteen allemaal het riool in stroomt. De wortels houden het water vast en laten het heel langzaam de bodem in sijpelen. Met bomen in de straat krijg je dus niet zo snel een overstroming bij een hoosbui. Bomen in het bos zorgen voor heerlijk drinkwater. In het bos is geen vervuiling van auto’s en fabrieken. En onder de bomen is de grond heel gezond. Als het regenwater daar door heen zakt en langs de steentjes en zandkorreltjes schuurt, wordt het schoon en fris. Het water uit de bodems onder de bossen wordt opgepompt, is net zo zuiver als bronwater. Mmmmm!

Fijnstof

In de stad, bij fabrieken en langs wegen zit er veel fijnstof in de lucht. Dat zijn piepkleine deeltjes van bijvoorbeeld roet. Als je dat inademt, is dat ongezond. Bomen zijn enorm goede filters. Met al hun blaadjes vangen ze het fijnstof vanuit de lucht. Als er dan regendruppels op de bladeren vallen, spoelt het fijnstof van de bladeren af naar de bodem. Dan ademen we het niet meer in. Het zou natuurlijk beter zijn als er minder van die fijnstof zou zijn. Als mensen minder met de auto en het vliegtuig reizen en minder nieuwe spullen kopen, dan helpt dat.

Gezond voor je lijf!

Bomen zijn gezond voor je lijf! Met al die verse zuurstof en die lekkere frisse lucht die bomen maken, blijven mensen veel langer gezond. En als ze een keer ziek zijn, zorgen bomen er voor dat mensen sneller beter worden. Op sommige plekken geeft de huisarts mensen die een beetje ziek zijn niet meteen pillen mee. Die mensen krijgen eerst de tip om een paar lekkere boswandelingen te gaan maken. Daar knappen ze van op. Als er in een buurt veel bomen groeien, gaan mensen automatisch vaker lekker naar buiten. Dan hangen ze niet de hele dag op de bank te gamen. Mensen die vaak bewegen, worden minder snel stijf of dik. Kinderen die veel buiten spelen, hebben een beter evenwichtsgevoel, zijn niet zo snel bang en hebben minder vaak een bril nodig. Dus lekker naar het bos…!

Een goed gevoel

Bomen zijn gezond voor je geest! Heb je wel eens gemerkt hoe rustig je werd als je in het bos was geweest? In het bos is het stil, het ruikt er heerlijk fris en je ziet altijd iets dat je niet had verwacht. Bomen zorgen voor rust en verrassing. Van bomen hoef je niets. Veel mensen vinden dat fijn. In het bos voelen mensen zich ook minder eenzaam. En mensen die veel piekeren vergeten in het bos even hun zorgen. Kinderen die vaak in het bos zijn, voelen zich minder druk in hun hoofd en kunnen zich beter concentreren. Daarom worden op schoolpleinen ook steeds vaker bomen geplant. Mensen krijgen vaak ook inspiratie als ze naar bomen kijken. Dat zie je wel in de prachtige schilderijen en beelden van allerlei beroemde kunstenaars. Welke inspiratie haal jij uit de natuur?

Spelen!

De belangrijkste functie van bomen voor kinderen is natuurlijk dat ze er heerlijk mee kunnen spelen. Met bomen kun je de leukste spelletjes spelen. Je kunt er in klimmen, of je evenwicht bewaren op een liggende boomstam. En in het bos en het park kan je rennen en springen en dansen. In het bos zie je bijzondere dieren en hoor je gekke geluiden Daar kan je heerlijk mee fantaseren. Van takjes, eikels, kastanjes en bladeren kun je leuke knutselwerkjes maken of mooie kerststukjes of een bladerenboeket. Lekker genieten!

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: