Boomfeestdag Postpakket

Welkom op doe-het-zelf pagina van het Boomfeestdag Postpakket! Het pakket is onderdeel van het Boomfeestdag-Rotarypakket of spreekbeurt pakket. In het postpakket zitten leuke producten die als lesmateriaal zijn te gebruiken of voor het geven van een spreekbeurt. Maar met de doos valt ook ontzettende leuke dingen te doen. Deze pagina staat dan ook boordevol met leuke toepassingen van het Boomfeestdag Postpakket.

Voor alle opdrachten en spellen geldt overigens dat de rondjes eerst uit de verzenddoos moet worden geknipt. Er zijn in totaal 42 kleine rondjes. Dat betekent dat er 21 sets van twee dezelfde plaatjes zijn.

Memory (spel)

De rondjes kan je meerdere keren gebruiken

Geschikt voor 

- minimaal 2 spelers

Wat heb je nodig?

- de uitgeknipte rondjes

Hoe werkt het? 

Hussel de rondjes goed door elkaar en leg deze daarna met het plaatje naar beneden op tafel neer. Maak teams of speel Memory een tegen een.

Als de rondjes klaar liggen en de teams zijn gemaakt, kan het spel beginnen. Een iemand van het team of speler die aan de beurt is, draait het eerste een rondje om en vervolgens een tweede rondje. Zijn dit dezelfde plaatjes? Dan mag de speler deze houden en dezelfde speler mag nog twee rondjes omdraaien. Zijn het niet dezelfde plaatjes? Dan is het andere team aan de beurt.

Het spel is afgelopen als er geen rondjes meer over zijn. Het team of speler met de meeste rondjes wint uiteindelijk het spel!

Spel tip!

Let goed op waar welke plaatjes liggen als een tegenstander of teamgenoot deze omdraait. Dit vergroot namelijk de kans om twee dezelfde plaatjes te vinden.

Wie ben ik? (spel)

De rondjes kan je meerdere keren gebruiken

Geschikt voor 

- 2 spelers

Wat heb je nodig?

- de uitgeknipte rondjes

- 'Wie ben ik? kaartjes' (zie PDF download onder deze uitleg).

Hoe werkt het? 

Knip eerst de kaartjes in het PDF bestand: 'Wie ben ik kaartjes' uit. Deze kan je onder deze uitleg downloaden.

Verdeel de rondjes zo dat beide spelers elk één rondje van een set plaatjes heeft. Dus allebei bijvoorbeeld een plaatje van de uil. Zet tussen beide spelers een paar boeken of een hoog voorwerp zodat ze elkaars rondjes niet kunnen zien.

Elke speler kiest als eerste een kaartje van de stapel 'Wie ben ik?' kaartjes. Beide spelers leggen vervolgens alle rondjes met de afbeelding naar boven en uit het zicht van de tegenstander voor zich neer.

Het spel kan beginnen. Bepaal wie er begint en de speler (speler 1) die mag beginnen stelt de eerste vraag! Een vraag kan bijvoorbeeld zijn of het plaatje van de tegenstander oren heeft. Is het antwoord nee? Dan legt speler 1 de rondjes met daarop een afbeelding zonder oor of oren ondersteboven. Deze doen niet meer mee, want dit is niet het kaartje dat de andere speler heeft gekozen. Vervolgens is speler 2 aan de beurt. Hij/ zij stelt de volgende vraag en legt vervolgens ook de rondjes met de plaatjes, die niet overeenkomen met het antwoord op de vraag, ondersteboven. Herhaal dit een aantal keer totdat een speler het kaartje van de tegenstander raadt. 

Spel tip!

Kijk goed naar de afbeeldingen! Zijn er kenmerken die op veel van de aanwezige plaatjes voorkomen? Stel dan hierover een vraag, want als dit kenmerk afvalt of juist overeenkomt met die van het plaatje van de tegenstander kunnen al veel andere plaatjes worden omgedraaid.

Wie ben ik? kaartjes | pdf 392.7kb

Zoekopdracht (spel)

De rondjes kan je meerdere keren gebruiken

Geschikt voor 

- minimaal 4 spelers

Wat heb je nodig?

- de uitgeknipte rondjes

Hoe werkt het? 

Iedere speler krijgt een rondje met daarop een plaatje. Zorg dat er steeds twee spelers hetzelfde plaatje hebben. Is er een oneven aantal? Laat dan een leerkracht of ouder mee doen. De spelers gaan nu door het klaslokaal of andere ruimte lopen en mogen elkaar steeds een vraag stellen. De vraag mag alleen met ja of nee worden beantwoord en de spelers mogen niet de naam van het plaatje gebruiken. Als een speler bijvoorbeeld het plaatje van de vos heeft, mag een andere speler het volgende vragen: ben je een dier? Ben je rood? Heb je een lange staart? Maar de speler mag niet vragen of de andere speler een vos is. Elke speler mag steeds maar een vraag aan een andere speler stellen. Daarna moet hij/ zij op zoek naar een volgende speler voor een nieuwe vraag. Als een speler denkt zijn match te hebben gevonden gaat hij weer terug naar de desbetreffende speler en stelt hem of haar een vervolgvraag. Als alle spelers hun match hebben gevonden is het spel afgelopen.

Spel tip!

Onthoud goed aan wie je al een vraag hebt gesteld. Zo voorkom je dat je heel lang op zoek bent naar jouw match!

Teken erop los! (knutselopdracht)

De rondjes kan je één keer gebruiken

Geschikt voor 

- de hele klas of broertjes en zusjes

Wat heb je nodig?

- de uitgeknipte rondjes

- een schaar

- (kleur)potloden en stiften

- A4 papier

- lijm of een PRITT stift

Hoe werkt het? 

Iedereen krijgt een A4tje en plakt, nadat iedereen een rondje heeft gekozen, daar ‘hun’ rondje op. De kinderen kunnen rondom het rondje op het A4 papier verder tekenen of juist een boom of vos zo goed mogelijk natekenen.

Groei met je plantje mee (knutselopdracht)

De rondjes kan je één keer gebruiken

Geschikt voor 

- de hele klas of broertjes en zusjes

Wat heb je nodig?

- de uitgeknipte rondjes

- bloempotjes met aarde (voor elke duo een potje)            

- bloem- en/ of boomzaadjes

- A3 papier

- potlood en liniaal

- lijm of een PRITT stift

Hoe werkt het? 

Laat de deelnemers duo’s maken en geef per duo een potje met aarde en een zaadje (bijvoorbeeld uit een vrucht of een zakje bloemenzaad). Het is leuk om verschillende soorten zaadjes te gebruiken. In de herfst kun je ook eikels en andere boomzaden gebruiken.

De duo’s kiezen een plaatje van de verzenddoos. Vervolgens plakken ze deze op hun potje met aarde. Op een groot vel papier (A3 formaat) plakt een leerkracht of ouder alle plaatjes van de duo’s met daarbij een rooster voor de komende twee weken. Elke dag tekent een duo in het rooster wat ze zien. Zo krijg je een mooie tijdslijn over de groei van het plantje. Natuurlijk moeten de duo’s het plantje genoeg water geven en zorgen dat het genoeg zonlicht krijgt.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: