Joep Bergfeld NV Amstelveen LR 149

Boomfeestdag plantseizoen staat voor de deur

20 okt. 2024
Persbericht

Vanaf woensdag 20 november 2024 tot en met woensdag 19 maart 2025 pakken weer tienduizenden leerlingen tijdens een Boomfeestdag een schep op om bomen en struiken te planten door heel  Nederland. Vaak worden ze hierbij geholpen door de burgemeester of een wethouder. 
 

Met de honderdduizenden bomen en struiken die in het plantseizoen door kinderen worden geplant, wordt Nederland weer groener, biodiverser, koeler, klimaatbestendiger en fijner om buiten te recreëren. Tegelijkertijd wordt de liefde voor bomen aangewakkerd waardoor de boomplanters zich ook op latere leeftijd meer betrokken voelen bij de natuur. 
 

Jaarthema
Rond het jaarthema ‘Van boom tot bos’ leren de leerlingen dat bomen veel verschillende functies vervullen. Ze ontdekken dat een bos een verzameling bomen is, maar een verzameling bomen nog geen bos maakt. Door in het ecosysteem bos te stappen, ervaren de leerlingen dat in een bos alles met elkaar is verbonden en dat in een gezond bos de biodiversiteit hoog is. In een bos met een hoge biodiversiteit leven veel soorten planten, schimmels insecten, vogels en zoogdieren. Dat is belangrijk, want hoe hoger de biodiversiteit in een bos, hoe beter het bestand is tegen ziektes en plagen en hoe makkelijker het zich kan aanpassen aan de klimaatverandering.
 

Boom-activiteiten
Medewerkers van gemeenten, natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer (dat dit jaar 125 jaar bestaat), NME-centra, bedrijven en scholen zetten zich door het organiseren van een Boomfeestdag in om kinderen in aanraking te brengen met de natuur. Dat gebeurt door het planten van bomen, maar ook door het organiseren van excursies met de (stads-) boswachter en door gastlessen van bijvoorbeeld een boomkweker of een landschapsarchitect. 
 

Boomfeestdag: ieder kind een boom
Onder het motto ‘ieder kind een boom’ wil Stichting Nationale Boomfeestdag ieder kind in Nederland in staat stellen een boom te planten en inzicht te krijgen in wat bomen, bossen en de natuur voor mensen en de aarde betekenen. Al sinds 1957 ontdekken kinderen zo dat ze heel laagdrempelig zelf iets kunnen doen voor een gezonde, prettige leefomgeving en voor een beter klimaat. Het stimuleert hen bovendien om duurzame keuzes te maken en zich in te zetten voor de natuur.