Weetjes

Wormen

Een regenworm heeft 1 hoofdhart en meerdere bijharten, het kunnen er wel meer dan 10 zijn!

Droogte

Bomen in periode van droogte de huidmondjes (microscopisch klein gaatje) in hun bladeren sluiten? Zo verdampen ze minder water en drogen de bomen minder snel uit.

Herfst

... de bladeren van kleuren in de herfst veranderen doordat al het chlorofyl (bladgroen) uit het blad wordt gehaald? Hoe dat precies werkt zie je in het filmpje hieronder!

Jaarring

Wanneer je de jaarringen van een afgezaagde boom telt, je na kunt gaan hoe oud deze boom is geworden. Ieder jaar groeit er namelijk een nieuw laagje hout onder de bast, dit noemen we een jaarring.

Bomen

Spechten hakken graag een eigen holte in de boom om daar een nestje te kunnen bouwen. Hoe zachter het hout, hoe makkelijker dat gaat. Daarom vind je spechten vooral in naaldbomen.

Herfst

...voor weermannen en weervrouwen de herfst al is begonnen? Officieel wordt echter 21 september aangehouden. De bomen laten dan langzaamaan hun bladeren weer vallen om zich op de winter voor te bereiden.

Mieren

... mieren een ingebouwde stappenteller hebben? Mieren tellen zo hun stappen zodat ze hun nest altijd makkelijk terug weten te vinden!

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: