Weetjes

Lariks

...de lariks, in tegenstelling tot andere naaldbomen, zijn naalden in de herfst verliest? De naalden van de lariks kleuren in de herfst geel en vallen daarna van de takken af. Deze naaldboom is dus eenvoudig in het bos te herkennen!

Droogte

Bomen in periode van droogte de huidmondjes (microscopisch klein gaatje) in hun bladeren sluiten? Zo verdampen ze minder water en drogen de bomen minder snel uit.

Herfst

...voor weermannen en weervrouwen de herfst al is begonnen? Officieel wordt echter 21 september aangehouden. De bomen laten dan langzaamaan hun bladeren weer vallen om zich op de winter voor te bereiden.

Bosbeheer quiz

Ben jij een echte een bomenman of bomenvrouw? Weet jij alles over bossen en wat erin groeit en bloeit? Maak hier de quiz en behaal zoveel mogelijk punten!

Mieren

... mieren een ingebouwde stappenteller hebben? Mieren tellen zo hun stappen zodat ze hun nest altijd makkelijk terug weten te vinden!

Wormen

Een regenworm heeft 1 hoofdhart en meerdere bijharten, het kunnen er wel meer dan 10 zijn!

Jaarring

Wanneer je de jaarringen van een afgezaagde boom telt, je na kunt gaan hoe oud deze boom is geworden. Ieder jaar groeit er namelijk een nieuw laagje hout onder de bast, dit noemen we een jaarring.

Herfst

... de bladeren van kleuren in de herfst veranderen doordat al het chlorofyl (bladgroen) uit het blad wordt gehaald? Hoe dat precies werkt zie je in het filmpje hieronder!

Bomen

Spechten hakken graag een eigen holte in de boom om daar een nestje te kunnen bouwen. Hoe zachter het hout, hoe makkelijker dat gaat. Daarom vind je spechten vooral in naaldbomen.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: