Geboortebos Tilburg

Nieuwe locatie Geboortebos Tilburg 2019

De gemeente Tilburg opent een nieuwe locatie voor het Tilburgse Geboortebos. De locatie van 2019 werpt een blik in het verleden. Aan de rand van Tilburg waar het Geboortebos komt te staan, stond in 1832 een boerderij. De contouren van deze boerderij en het voormalige erf worden gemarkeerd door de nieuwe Geboortebomen: Pruimenbomen en boomvormende meidoorns. Deze verbinding door bomen geven het verleden een plek in dit vernieuwde landschap. De nieuwe locatie van het Geboortebos, bevindt zich op de grens van Tilburg en Loon op Zand. Op voormalige landbouwgronden, krijgt nieuwe natuur de ruimte.

De gemeente Tilburg wil jaarlijks 50 gezinnen de kans geven om een boom te planten voor een net geboren kind. De nieuwe locatie van het Geboortebos, bevindt zich op de grens van Tilburg en Loon op Zand. Op voormalige landbouwgronden, krijgt nieuwe natuur de ruimte.

Inmiddels zijn alle 50 Geboortebomen besteld en is de locatie voor 2019 vol. Voor 2020 is wordt er verder geplant op een locatie nabij de huidige plantlocatie van 2019. Wil jij volgend jaar een Geboorteboom planten? Bestel dan hier een Geboorteboom voor jouw kind, kleinkind, neefje of nichtje!

Voor €32,50 plant je een Geboorteboom voor een nieuw Tilburgs wereldburgertje. Na aanmelding ontvang je een Geboorteboomcertificaat op naam van het kind en een uitnodiging om de Geboorteboom zelf te komen planten in het Geboortebos. Eerst is er een toepasselijke ontvangst, daarna krijgen de kinderen een schop om hun eigen boom mee te planten. Elke boom is voorzien van een label met de naam van de eigenaar.

Symbolisch

Een Geboortebos brengt op symbolische wijze tot uiting dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld. Na verloop van jaren zijn de individuele bomen niet meer herkenbaar. Wel zijn de namen en de geboortedata van de kinderen terug vinden op plaquettes, die jaarlijks worden geplaatst. 

Uniek

In het Tilburgse Geboortebos kunnen bomen geplant worden voor voor baby's en kinderen uit Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout. Het Geboortebos in Tilburg bestaat sinds 2007. Het is uniek, omdat de gemeente Tilburg het zelf heeft gerealiseerd. Op andere locaties heeft Stichting Nationale Boomfeestdag het initiatief genomen tot de aanplant van Geboortebossen. Ook bijzonder aan het Tilburgse Geboortebos is dat de gemeente Tilburg via de Stedenband Tilburg-Matagalpa (graag hier een link maken) voor iedere geboorteboom in Tilburg een boom laat planten in het Nicaraguaanse Matagalpa. Het is overigens niet toegestaan om Geboortebomen voor honden, katten of andere dieren te planten. Hoezeer zij ook onderdeel van het gezin zijn. Daarnaast mogen er geen foto's, ornamenten of andere voorwerpen die het bosbebeeld van het Geboortebos ondermijnen worden geplaatst. 

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: