Praktische informatie Geboortebos Medemblik

Eens per jaar organiseert de gemeente Medemblik een gezamenlijke plantdag onder leiding van hun buitendienst.  Op de derde woensdag van maart, Nationale Boomfeestdag, planten (groot)ouders, broertjes, zusjes of andere familieleden de boom voor een nieuwe kleine inwoner van Medemblik. Dus wanneer jouw kind na deze datum wordt geboren en je wil voor hem of haar een Geboorteboom planten, dan kan je deze in maart van het volgende jaar planten. De gemeente Medemblik maakt met haar inwoners er samen een feestelijke ochtend van.

Twee weken voor de plantdag ontvang je een uitnodiging met het programma voor deze ochtend en blanco wensbladen. Hierop kan je een persoonlijk wens voor de nieuwe wereldburger schrijven. Na het planten van de boom kan je de jonge boom versieren met deze wensbladen.

Na afloop krijg je een certificaat voor jouw kind ter herinnering aan dit feestelijke moment. Een fotograaf legt de bijzondere momenten van die ochtend per gezin vast. Deze foto’s kan je hier terugvinden

Keuze uit drie verschillende boomsoorten

Als je een Geboorteboom besteld kan je kiezen uit drie soorten bomen. Elke soort is belangrijk voor bijen, vlinders en insecten en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit. De bladeren van deze soorten hebben elk in de herfst een andere kleur en dat zorg voor een prachtig speels effect.

Els                   (Alnus spaethii)

Deze Els is een populaire boom die 15 tot 20 meter hoog kan worden. De bloemen van de Els verschijnen in januari/februari en zijn bruingeel van kleur. Deze Els krijgt in het voorjaar elzenproppen, bloemen en bloemzaad. De bladeren blijven tot diep in de herfst groen. Vogels nestelen graag in deze boom.

Zoete kers       (Prunus avium)

De Zoete kers wordt gezien als de mooiste bloeiende inheemse boomsoort. In april/mei bloeit deze boom uitbundig met witte bloemen in trossen, nog voordat er blad aan de boom komt. De Zoete kers is belangrijk voor de (bedreigde) bijen, vlinders en andere insecten. Vogels zijn ook dol op de kersen die in juli aan de bomen hangen. De bladeren hebben in de herfst een prachtig geel oranje kleur. De boom kan een hoogte bereiken tussen de 15 -20 meter.

Linde               (Tilia americana `continental appeal` )

De Linde komt veel voor in Nederland en kan wel honderden jaren oud worden. In diverse geloven speelt de Tilia Americana een belangrijke rol. Volgens oud gebruik wordt een linde geplant ter ere van een geboorte om voor eeuwig dit moment vast te leggen. Aan het begin van de zomer bloeit deze boom met crèmekleurige, geurende bloemen. De bladeren hebben in de herfst een licht gele kleur. Deze boom is populair bij (bedreigde) bijen, vlinders en andere insecten. De hoogte van een volgroeide Linde ligt tussen de 15-20 meter.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: