Veel gestelde vragen

Op deze pagina vind je veel gestelde vragen over het Geboortebos Medemblik. De vragen en bijbehorende antwoorden zijn opgedeeld in de verschillende categoriën: Algemeen, Deelname, Kosten en Onderhoud. Scroll naar beneden om naar de categorie van keuze te gaan en daar de vragen en antwoorden te bekijken. Als je een vraagt hebt die hier niet tussenstaat kan je via ons contactformulier contact met ons opnemen.

Algemeen

 • Kan ik ook later nog met mijn kind naar de boom toe gaan? 

Het bos is voor iedereen vrij toegankelijk. Je kan de boom altijd bekijken.

 • Waar komt het bos precies?

In het Overhoekse bos in de buurt van roeivereniging ‘De Kogge’ in Onderdijk/Wervershoof. Ja kan de fiets of auto parkeren op de parkeerplaats aan de Dirk Bijvoetweg 15a, 1693 HM Wervershoof.

 • Voor hoeveel bomen is er plaats?

Er is plaats voor +/- 95 bomen.

 • Waarom een Geboortebos?

Een Geboorteboom draagt bij aan de biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Bomen leveren schone lucht en verminderen CO2. Het doel van het Geboortebos is om op een symbolische wijze tot uiting te brengen dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld. Daarnaast creëren (groot)ouders/verzorgers een herinnering aan de geboorte van hun kindje. De gemeente biedt de mogelijkheden om een Geboorteboom te planten in het Geboortebos.

 • Is het bos met het openbaar vervoer te bereiken?

In de buurt van het geboortebos zijn een aantal bushaltes. Vanaf deze bushaltes is het een stukje lopen naar het geboortebos.

 • Kan ik mijn auto parkeren in de buurt van het bos?

In de buurt van het Geboortebos ligt een groot parkeerterrein. Het parkeerterrein bevindt zich aan de kant van Dirk Bijvoetweg en naast roeivereniging de Kogge.

 • Wanneer wordt mijn boom geplant?

Iedere derde woensdag in maart (tijdens de Nationale Boomfeestdag) worden de Geboortebomen gezamenlijk geplant.

 • Kan ik kiezen welke soort boom er wordt geplant?

Ja, je kan kiezen uit drie boomsoorten. Elke soort is belangrijk voor bijen, vlinders en insecten en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit. De bladeren van deze soorten hebben elk in de herfst een andere kleur en dat zorg voor een prachtig speels effect.

1. Els                          (Alnus spaethii)

Deze Els is een populaire boom die 15 tot 20 meter hoog kan worden. De bloemen van de Els verschijnen in januari/februari en zijn bruingeel van kleur. Deze Els krijgt in het voorjaar elzenproppen, bloemen en bloemzaad. De bladeren blijven tot diep in de herfst groen. Vogels nestelen graag in deze boom.

2. Zoete kers          (Prunus avium)

De Zoete kers wordt gezien als de mooiste bloeiende inheemse boomsoort. In april/mei bloeit deze boom uitbundig met witte bloemen in trossen, nog voordat er blad aan de boom komt. De Zoete kers is belangrijk voor de (bedreigde) bijen, vlinders en andere insecten. Vogels zijn ook dol op de kersen die in juli aan de bomen hangen. De bladeren hebben in de herfst een prachtig geel oranje kleur. De boom kan een hoogte bereiken tussen de 15 -20 meter.

3. Linde                    (Tilia americana `continental appeal` )

De Linde komt veel voor in Nederland en kan wel honderden jaren oud worden. In diverse geloven speelt de Tilia Americana een belangrijke rol. Volgens oud gebruik wordt een linde geplant ter ere van een geboorte om voor eeuwig dit moment vast te leggen. Aan het begin van de zomer bloeit deze boom met crèmekleurige, geurende bloemen. De bladeren hebben in de herfst een licht gele kleur. Deze boom is populair bij (bedreigde) bijen, vlinders en andere insecten. De hoogte van een volgroeide Linde ligt tussen de 15-20 meter.

 • Wordt er een jonge of al oudere boom geplant?

De boom die geplant wordt, is tussen de 5 en 10 jaar oud. Bomen worden op stamdikte aangekocht, hoe dikker de stam, hoe ouder de boom. De stamdikte van de Geboorteboom is 10/12cm.

 • Is het Geboortebos openbaar?

Ja, iedereen is welkom.

 • Kan ik ook zelf een boom kopen en planten in het Geboortebos?

Nee, alleen de door ons geselecteerde boomsoorten mogen worden geplant. Tijdens de jaarlijkse plantdag op de derde woensdag van maart worden de bomen geplant.

 • Is de boom mijn eigendom?

Nee, de boom blijft in eigendom van de gemeente. Aan een aangeplante Geboorteboom kan geen eigendomsrecht worden ontleend. De boom hoort wel echt bij jouw (klein)kind want bij de boom staat op een paaltje met een plaatje de naam en geboortedatum van het kind.

 • Waarom is er alleen in het Overhoekse bos een Geboortebos?

Omdat daar voldoende ruimte is om de komende 10 jaar geboortebomen te planten. Rondom het Geboortebos staan andere bomen waardoor het Geboortebos opgenomen wordt in het natuurgebied. Als dit bos gevuld is, zoekt de gemeente naar een nieuwe plek voor een Geboortebos.

 • Moet ik gelijk bij geboorte beslissen of ik dit wil? Kan het ook later?

Je hoeft niet gelijk bij de geboorte te beslissen of je een Geboorteboom wil. Geboortebomen kunnen tot en met twee weken voor de plantdag in maart besteld worden. In de laatste twee weken voor aanvang van de plantdag worden de bomen besteld en de naambordjes gemaakt.

 • Moet ik bij de plantdag zijn?

Het moet niet, maar dat is natuurlijk wel het leukst! Als je niet aanwezig bent, plant de buitendienst de boom.

 • Waarom alleen een bos voor geboortes en niet ter nagedachtenis van overleden personen?

Een boom planten voor een overleden dierbare is een hele mooie traditie. Er zijn hiervoor verschillende herdenkingsbossen in Nederland. Een Geboortebos is echter bedoeld om de geboorte van een kind te vieren. Daar plant de gemeente geen herdenkingsbomen.

 • Hoe gaat het bos eruit zien?

Het bos krijgt een natuurlijke uitstraling dat past bij de rest van het Overhoekse bos. Er worden drie verschillende soorten bomen geplant. Die elk anders bloeien in de lente en verkleuren in de herfst.

Deelname

 • Mijn kind is in het ziekenhuis geboren en dus niet in gemeente Medemblik, kan ik ook meedoen?

Als jouw kindje ingeschreven staat in gemeente Medemblik kan je gewoon een Geboorteboom aanvragen.

 • Kan je ook een boom planten voor geboortes buiten de gemeente Medemblik?

Nee, er kan alleen een Geboorteboom geplant worden voor kinderen die ingeschreven staan in onze gemeente. 

 • Kan ik ook voor mijn andere kind(eren) alsnog een boom planten?

Een Geboorteboom wordt alleen geplant bij een geboorte of voor de eerste verjaardag van een kind.

 • Hoe weet ik welke boom van mij is?

Bij de boom wordt een bordje geplaatst met naam en geboortedatum. Zo weet je precies welke boom van jou is.

 • Kan ik zelf bepalen waar ik de boom wil planten in het bos?

Je kan niet zelf bepalen waar de Geboorteboom wordt geplant. Bomen hebben ruimte en licht nodig. Daarom bepaalt onze buitendienst de plaats van de boom. Vooraf aan de plantdag worden de plantgaten door de gemeente uitgegraven.

 • Kan ik de bomen van mijn kinderen bij elkaar in de buurt planten?

Je kan altijd aangegeven of de Geboortebomen van de kinderen bij elkaar in de buurt kunnen staan. Wij kunnen niet garanderen dat dit ook gaat lukken.

Kosten

 • Waarom kost een geboorteboom 75 euro?

Het onderhouden en planten van een boom kost geld. De gemeente neemt een groot deel van deze kosten voor hun rekening, maar zij betalen niet de gehele boom. De gemeente vraagt daarom een eenmalige bijdrage van €75,- per Geboorteboom. De totale kosten bestaan o.a. uit de aanschaf, het planten inclusief boompalen en boomband, productiekosten van naambordje, palen, vervanging van de boom bij ziekte, administratie, bijwerken digitale plattegrond en periodiek onderhoud.

 • Wat zijn de jaarlijkse kosten/zijn er jaarlijkse kosten aan verbonden?

Er zijn geen jaarlijkse kosten. Je betaalt een eenmalige bijdrage van 75,- euro.

 • Kan ik de €75, - ook over 18 jaar verdeeld betalen?

We begrijpen dat €75, - een groot bedrag kan zijn om in een keer te betalen. Het is helaas niet mogelijk om de 75 euro te verdelen over 18 jaar.

 • Ik heb een bijstandsuitkering, heb ik recht op een tegemoetkoming in de kosten?

We begrijpen dat €75, - voor u een groot bedrag is. Een tegemoetkoming in de kosten is helaas niet mogelijk.

Onderhoud

 • Moet ik zelf de boom onderhouden?

Nee, je hoeft de boom niet zelf te onderhouden. De gemeente onderhoudt de boom voor jou.

 • Waarom onderhoudt de gemeente de boom maar 18 jaar?

De gemeente onderhoudt de boom zolang deze leeft. Dat is dus langer dan 18 jaar. Wel is ervoor gekozen om de boom binnen een periode van 18 jaar kosteloos te vervangen als deze ziek wordt of dood gaat. Er is gekozen voor deze periode omdat een kind binnen 18 jaar opgroeit tot volwassene.

 • Kan ik ook zelf de boom onderhouden?

Nee, het is niet de bedoeling dat je de boom zelf onderhoudt. De gemeente onderhoudt de bomen.

 • Wat als de boom binnen 18 jaar dood gaat?

Wij vervangen de boom als hij binnen 18 jaar dood gaat.

 • Wat gebeurt er na 18 jaar met de boom?

Na 18 jaar blijven de bomen in het Geboortebos staan en gaat het onderhoud ook door. Als de boom na 18 jaar dood gaat wordt deze niet door de gemeente vervangen.

 • Mag ik om de boom een hekje of een versiering plaatsen?

Nee, om en aan de bomen mogen geen hekjes of versieringen worden geplaatst. Tijdens het planten van de boom plaatst de gemeente een herdenkingsbordje bij de boom. Op het bordje staat de naam van het kind en de geboortedatum.

 • Is het stukje grond 18 jaar van mij?

Nee, het stukje grond waar de Geboorteboom op staat, net als de Geboorteboom zelf, is eigendom van de gemeente Medemblik.

 • Houden jullie mij op de hoogte hoe het met de boom gaat?

De gemeente laat het jou alleen weten als de boom binnen 18 jaar vervangen moet worden. Je kan het Geboortebos bezoeken en zelf kijken hoe het met de boom gaat.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: