Geboortebos Medemblik

BELANGRIJKE MEDEDELING: 

De plantdag voor geboortebos Medemblik van woensdag 18 maart 2020 gaat helaas niet door in verband met het Coronavirus. In het hele land gelden sinds donderdagmiddag 12 maart aangescherpte maatregelen rondom het Coronavirus. Alle mensen die een boom hebben besteld zijn inmiddels geïnformeerd. Heeft u een boom besteld en bent u niet geinformeerd neem dan contact met ons op via info@boomfeestdag.nl

Op 13 maart 2019 is de eerste geboorteboom in het geboortebos in Medemblik geplant. Het werd een Koningslinde, omdat deze boom symbool staat voor een schone en veilige leefomgeving voor elk kind. Ouders, grootouders, familie of vrienden kunnen een Geboorteboom aanvragen ter ere van de geboorte van een kind dat in Medemblik is geboren, of na de geboorte in een ziekenhuis is ingeschreven bij gemeente Medemblik. Het is een blijvende herinnering aan een bijzonder moment.

Draag ook een boompje bij aan een groenere wereld voor toekomstige generaties!

Elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene leefomgeving. Daar zet de gemeente Medemblik zich graag voor in door het planten van Geboortebomen. Naast een symbolische waarde dragen de bomen bij aan een gezonde leefomgeving. Bomen leveren gezonde lucht en dragen bij aan CO2 reductie. Vogels, vlinders en insecten vinden er een nestelplaats en voedsel. Zo ontstaat over de jaren een prachtig kleurrijk bos en leveren ze een positieve groene bijdrage aan de biodiversiteit.

Individueel herkenbaar

Na het planten van jouw Geboorteboom wil je deze natuurlijk nog vaker bezoeken om hem te zien groeien en bloeien. Tip: Maak eens per jaar een foto van de kinderen bij hun Geboorteboom en zie hoe beide groeien naar volwassenheid. Elk jaar komen er Geboortebomen bij waardoor het moeilijk te onthouden is waar de boom staat die ter ere van een nieuw wereldburgertje is geplant. Daarom staat bij elke boom een paaltje met een plaatje met de naam en geboortedatum van het kind. Er is ook een digitale plattegrond van het Geboortebos beschikbaar met de locatie van de bomen en de bijbehorende namen.

Feestelijke Plantdag

Eens per jaar organiseert de gemeente Medemblik een gezamenlijke plantdag onder leiding van hun buitendienst. Op de derde woensdag van maart, Nationale Boomfeestdag, planten (groot)ouders, broertjes, zusjes of andere familieleden de boom voor een nieuwe kleine inwoner van Medemblik. Dus wanneer jouw kind na deze datum wordt geboren en je wil voor hem of haar een Geboorteboom planten, dan kan je deze in maart van het volgende jaar planten. De gemeente Medemblik maakt met haar inwoners er samen een feestelijke ochtend van. Wil je meer weten over de plantdag of organisatie vooraf? Lees hier verder.

Kosten en onderhoud

Zoals ouders voor een kind zorgen tot het volwassen is en op eigen benen kan staan, onderhoudt de gemeente Medemblik de Geboorteboom tenminste 18 jaar. Ze snoeien deze regelmatig en zorgen dat de boom ruimte en licht krijgt om te groeien. Als de boom gedurende deze periode ziek wordt, vervangt de gemeente de boom. Aanschaf en onderhoud kost geld. De gemeente neemt een groot deel van deze kosten voor hun rekening, maar zij betalen niet de gehele boom. De gemeente vraagt daarom een eenmalige bijdrage van €75,- per Geboorteboom. De totale kosten bestaan o.a. uit de aanschaf, het planten inclusief boompalen en boomband, productiekosten van naambordje, palen, vervanging van de boom bij ziekte, administratie, bijwerken digitale plattegrond en periodiek onderhoud.

Locatie geboortebos

Het geboortebos wordt ingericht in het Overhoekse bos in Onderdijk-Wervershoof nabij roeivereniging de ‘Kogge’. Het bos is vrij toegankelijk voor iedereen. Je kan de fiets of auto parkeren op de parkeerplaats aan de Dirk Bijvoetweg 15a, 1693 HM Wervershoof. Via deze link kan je een kaart van de plantlocatie inzien.

Keuze uit drie boomsoorten

Als je een Geboorteboom besteld kan je kiezen uit drie soorten bomen. Elke soort is belangrijk voor bijen, vlinders en insecten en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit. De bladeren van deze soorten hebben elk in de herfst een andere kleur en dat zorg voor een prachtig speels effect. Lees hier verder over welke boomsoorten je kan kiezen.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: