Geboortebos Medemblik

Plant een Geboorteboom

Plant een Geboorteboom
€ 75,00
0 stuks beschikbaar

Update Geboortebos Medemblik

Op dit moment is het niet mogelijk om een Geboorteboom Medemblik te bestellen. Meer informatie volgt.

Geboortebos Medemblik

Door het planten van Geboortebomen zet de gemeente Medemblik zich graag in voor een gezonde en groene leefomgeving voor haar nieuwe wereldburgertjes. Naast een symbolische waarde dragen de bomen bij aan een gezonde leefomgeving. Bomen leveren gezonde lucht en dragen bij aan CO2 reductie. Vogels, vlinders en insecten vinden er een nestelplaats en voedsel. Zo ontstaat over de jaren een prachtig kleurrijk bos en leveren ze een positieve groene bijdrage aan de biodiversiteit. Ouders, grootouders, familie of vrienden kunnen een Geboorteboom aanvragen ter ere van de geboorte van een kind dat in Medemblik is geboren, of na de geboorte in een ziekenhuis is ingeschreven bij gemeente Medemblik. Het is een blijvende herinnering aan een bijzonder moment.

Bekijk hier foto’s van de plantdagen

Bij een Geboorteboom krijg je:

 • een grotere boom om te planten (keuze uit maar liefst 3 boomsoorten!)
 • een herinneringscertificaat met daarop de naam en geboortedatum van het kindje
 • een vermelding van de naam en geboortedatum van het kindje op de digitale kaart die via een QR-code op het terrein te bereiken is
 • een Geboortebos plantdag waarin je zelf de boom mag planten
Bekijk hier de digitale kaart
Plantdag geboortebos Medemblik Wensblad geboortebos Medemblik
Konijn Boomfeestdag

Plantdag, kosten en onderhoud

Eens per jaar organiseert de gemeente Medemblik een gezamenlijke plantdag. Op de derde woensdag van maart, de Nationale Boomfeestdag, planten (groot)ouders, broertjes, zusjes of andere familieleden de boom voor een nieuwe kleine inwoner van Medemblik. Zoals ouders voor een kind zorgen tot het volwassen is en op eigen benen kan staan, onderhoudt de gemeente Medemblik de Geboorteboom tenminste 18 jaar. Ze snoeien deze regelmatig en zorgen dat de boom ruimte en licht krijgt om te groeien. Als de boom gedurende deze periode ziek wordt, vervangt de gemeente de boom. Aanschaf en onderhoud kosten geld waarvan de gemeente een groot deel van deze kosten voor haar rekening neemt, maar zij betaalt niet de gehele boom.

Plantdag Geboortebos Medemblik 2022

De datum van de plantdag van Geboortebos Medemblik is op dit moment nog niet bekend. Zodra een datum bekend is wordt deze hier gecommuniceerd.

tulpen

Wist je dat...

… het Geboortebos is ingericht in het Overhoekse bos in Onderdijk-Wervershoof nabij roeivereniging de ‘Kogge’?
Op 13 maart 2019 is daar de eerste Geboorteboom geplant. Het werd een Koningslinde omdat deze boom symbool staat voor een schone en veilige leefomgeving voor elk kind. Het bos is vrij toegankelijk voor iedereen. Je kan de fiets of auto parkeren op de parkeerplaats aan de Dirk Bijvoetweg 15a, 1693 HM Wervershoof.

tulpen

Het Geboortebos ligt in de van een aantal bushaltes. Vanaf deze bushaltes is het een stukje lopen naar het geboortebos. Er ligt bij het Geboortebos in de buurt een groot parkeerterrein. Het parkeerterrein bevindt zich aan de kant van Dirk Bijvoetweg en naast roeivereniging de Kogge.

Klik hier voor de route

De gemeente laat het jou alleen weten als de boom binnen 18 jaar vervangen moet worden. Je kan het Geboortebos bezoeken en zelf kijken hoe het met de boom gaat.

Je kan altijd aangegeven of de Geboortebomen van de kinderen bij elkaar in de buurt kunnen staan. Wij kunnen niet garanderen dat dit ook gaat lukken.

Het bos is voor iedereen vrij toegankelijk. Je kan de boom altijd bekijken.

De boom die geplant wordt, is tussen de 5 en 10 jaar oud. Bomen worden op stamdikte aangekocht, hoe dikker de stam, hoe ouder de boom. De stamdikte van de Geboorteboom is 10/12cm.

In het Overhoekse bos in de buurt van roeivereniging ‘De Kogge’ in Onderdijk/Wervershoof. Ja kan de fiets of auto parkeren op de parkeerplaats aan de Dirk Bijvoetweg 15a, 1693 HM Wervershoof.

Een Geboorteboom draagt bij aan de biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Bomen leveren schone lucht en verminderen CO2. Het doel van het Geboortebos is om op een symbolische wijze tot uiting te brengen dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld. Daarnaast creëren (groot)ouders/verzorgers een herinnering aan de geboorte van hun kindje. De gemeente biedt de mogelijkheden om een Geboorteboom te planten in het Geboortebos.

We begrijpen dat €75, - een groot bedrag kan zijn om in een keer te betalen. Het is helaas niet mogelijk om de 75 euro te verdelen over 18 jaar.

Er zijn geen jaarlijkse kosten. Je betaalt een eenmalige bijdrage van 75,- euro.

We begrijpen dat €75, - voor u een groot bedrag is. Een tegemoetkoming in de kosten is helaas niet mogelijk.

Het onderhouden en planten van een boom kost geld. De gemeente neemt een groot deel van deze kosten voor hun rekening, maar zij betalen niet de gehele boom. De gemeente vraagt daarom een eenmalige bijdrage van €75,- per Geboorteboom. De totale kosten bestaan o.a. uit de aanschaf, het planten inclusief boompalen en boomband, productiekosten van naambordje, palen, vervanging van de boom bij ziekte, administratie, bijwerken digitale plattegrond en periodiek onderhoud.

Het bos krijgt een natuurlijke uitstraling dat past bij de rest van het Overhoekse bos. Er worden drie verschillende soorten bomen geplant. Die elk anders bloeien in de lente en verkleuren in de herfst.

Een boom planten voor een overleden dierbare is een hele mooie traditie. Er zijn hiervoor verschillende herdenkingsbossen in Nederland. Een Geboortebos is echter bedoeld om de geboorte van een kind te vieren. Daar plant de gemeente geen herdenkingsbomen.

In de buurt van het geboortebos zijn een aantal bushaltes. Vanaf deze bushaltes is het een stukje lopen naar het geboortebos.

Nee, om en aan de bomen mogen geen hekjes of versieringen worden geplaatst. Tijdens het planten van de boom plaatst de gemeente een herdenkingsbordje bij de boom. Op het bordje staat de naam van het kind en de geboortedatum.

In de buurt van het Geboortebos ligt een groot parkeerterrein. Het parkeerterrein bevindt zich aan de kant van Dirk Bijvoetweg en naast roeivereniging de Kogge.

Nee, het stukje grond waar de Geboorteboom op staat, net als de Geboorteboom zelf, is eigendom van de gemeente Medemblik.

Bij de boom wordt een bordje geplaatst met naam en geboortedatum. Zo weet je precies welke boom van jou is.

De gemeente onderhoudt de boom zolang deze leeft. Dat is dus langer dan 18 jaar. Wel is ervoor gekozen om de boom binnen een periode van 18 jaar kosteloos te vervangen als deze ziek wordt of dood gaat. Er is gekozen voor deze periode omdat een kind binnen 18 jaar opgroeit tot volwassene.

Als jouw kindje ingeschreven staat in gemeente Medemblik kan je gewoon een Geboorteboom aanvragen.

Ja, je kan kiezen uit drie boomsoorten. Elke soort is belangrijk voor bijen, vlinders en insecten en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit. De bladeren van deze soorten hebben elk in de herfst een andere kleur en dat zorg voor een prachtig speels effect.

1. Els                          (Alnus spaethii)

Deze Els is een populaire boom die 15 tot 20 meter hoog kan worden. De bloemen van de Els verschijnen in januari/februari en zijn bruingeel van kleur. Deze Els krijgt in het voorjaar elzenproppen, bloemen en bloemzaad. De bladeren blijven tot diep in de herfst groen. Vogels nestelen graag in deze boom.

2. Zoete kers          (Prunus avium)

De Zoete kers wordt gezien als de mooiste bloeiende inheemse boomsoort. In april/mei bloeit deze boom uitbundig met witte bloemen in trossen, nog voordat er blad aan de boom komt. De Zoete kers is belangrijk voor de (bedreigde) bijen, vlinders en andere insecten. Vogels zijn ook dol op de kersen die in juli aan de bomen hangen. De bladeren hebben in de herfst een prachtig geel oranje kleur. De boom kan een hoogte bereiken tussen de 15 -20 meter.

3. Linde                    (Tilia americana `continental appeal` )

De Linde komt veel voor in Nederland en kan wel honderden jaren oud worden. In diverse geloven speelt de Tilia Americana een belangrijke rol. Volgens oud gebruik wordt een linde geplant ter ere van een geboorte om voor eeuwig dit moment vast te leggen. Aan het begin van de zomer bloeit deze boom met crèmekleurige, geurende bloemen. De bladeren hebben in de herfst een licht gele kleur. Deze boom is populair bij (bedreigde) bijen, vlinders en andere insecten. De hoogte van een volgroeide Linde ligt tussen de 15-20 meter.

Nee, de boom blijft in eigendom van de gemeente. Aan een aangeplante Geboorteboom kan geen eigendomsrecht worden ontleend. De boom hoort wel echt bij jouw (klein)kind want bij de boom staat op een paaltje met een plaatje de naam en geboortedatum van het kind.

Nee, er kan alleen een Geboorteboom geplant worden voor kinderen die ingeschreven staan in onze gemeente.

Het moet niet, maar dat is natuurlijk wel het leukst! Als je niet aanwezig bent, plant de buitendienst de boom.

Nee, je hoeft de boom niet zelf te onderhouden. De gemeente onderhoudt de boom voor jou.

Je kan niet zelf bepalen waar de Geboorteboom wordt geplant. Bomen hebben ruimte en licht nodig. Daarom bepaalt onze buitendienst de plaats van de boom. Vooraf aan de plantdag worden de plantgaten door de gemeente uitgegraven.

Wij vervangen de boom als hij binnen 18 jaar dood gaat.

Iedere derde woensdag in maart (tijdens de Nationale Boomfeestdag) worden de Geboortebomen gezamenlijk geplant.

Een Geboorteboom wordt alleen geplant bij een geboorte of voor de eerste verjaardag van een kind.

Nee, het is niet de bedoeling dat je de boom zelf onderhoudt. De gemeente onderhoudt de bomen.

Er is plaats voor +/- 95 bomen.

Je hoeft niet gelijk bij de geboorte te beslissen of je een Geboorteboom wil. Geboortebomen kunnen tot en met twee weken voor de plantdag in maart besteld worden. In de laatste twee weken voor aanvang van de plantdag worden de bomen besteld en de naambordjes gemaakt.

Bestel je een Geboorteboom in het Geboortebos Medemblik, dan betekent dit dat je akkoord gaat met de volgende voorwaarden:

 • Een Geboorteboom kan alleen geplant worden voor kinderen die ingeschreven worden/staan als inwoner van Gemeente Medemblik. Het in niet mogelijk om een geboorteboom te planten voor kinderen woonachtig buiten de gemeente Medemblik.
 • Standaard wordt de voor- en achternaam en de geboortedatum van het kind op het naambordje bij de boom en de digitale kaart vermeldt. Wil je niet dat de achternaam en/of geboortedatum op de digitale kaart en/of op het bordje komt te staan dan kan je dit aangeven bij de bestelling van de Geboorteboom. Dit verzoek wordt altijd gehonoreerd
 • Met het bestellen van een Geboorteboom ga je ermee akkoord dat, indien je aanwezig bent bij de plantdag, er foto’s worden genomen en dat de gemeente en Stichting Nationale Boomfeestdag deze op de websites van de gemeente en www.boomfeestdag.nl, op de gemeentepagina in de krant, Facebook, flyer en plaatselijke kranten worden geplaatst.
 • De gemeente bepaalt de plekken waar de bomen komen te staan. Vooraf aan de plantdag worden de plantgaten door de gemeente uitgegraven. De gemeente wijst de plekken aan.
 • Het is niet toegestaan om bij de Geboorteboom een hekje of een versiering te plaatsen. Bij het planten van een Geboorteboom ontvang je een naambordje met geboortedatum die bij de boom wordt geplaatst.
 • Het uitgangspunt is dat het kindje waar een boom voor wordt geplant aanwezig is. Mochten de deelnemers niet aanwezig zijn, dan wordt de Geboorteboom geplant door de buitendienst van de gemeente Medemblik. Het mapje met certificaat wordt u daarna toegestuurd.
 • Het Geboortebos is vrij toegankelijk voor iedereen.
 • De Geboorteboom blijft eigendom van de gemeente Medemblik. Er wordt geen eigendomsrecht ontleend.
 • De gemeente Medemblik onderhoudt de boom.
 • Een Geboorteboom wordt voor 18 jaar gegarandeerd door de gemeente onderhouden. Binnen de periode van 18 jaar wordt een boom indien nodig bijvoorbeeld bij als er sprake is van een boomziekte, door de gemeente vervangen. Ook na deze periode blijft de boom gewoon staan en onderhoudt de gemeente het bos.

Ja, iedereen is welkom.

Nee, alleen de door ons geselecteerde boomsoorten mogen worden geplant. Tijdens de jaarlijkse plantdag op de derde woensdag van maart worden de bomen geplant.

Na 18 jaar blijven de bomen in het Geboortebos staan en gaat het onderhoud ook door. Als de boom na 18 jaar dood gaat wordt deze niet door de gemeente vervangen.

Omdat daar voldoende ruimte is om de komende 10 jaar geboortebomen te planten. Rondom het Geboortebos staan andere bomen waardoor het Geboortebos opgenomen wordt in het natuurgebied. Als dit bos gevuld is, zoekt de gemeente naar een nieuwe plek voor een Geboortebos.