Bossen

Uniek in Nederland: Het Nationaal KinderBomenBos!

12-10-2016

Op 14 november 2015 zijn de eerste bomen geplant in het Nationaal KinderBomenBos in het Bentwoud bij Zoetermeer. In dit bos gaan Levensbomen groeien voor overleden kinderen en Geboortebomen voor nieuwe wereldburgertjes. Het bos gaat bestaan uit 5 cirkelvormige Bomenkamers, waarvan 4 met Levensbomen en 1 Bomenkamer met Geboortebomen. Het bos is een idee van Stichting Nationale Boomfeestdag en wordt mede mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer, de moederorganisatie van de Stichting. Nergens ter wereld bestaat een bos, waarin overleden kinderen worden herinnerd met een geplante boom.

Algemeen
Ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum kreeg de Stichting Nationale Boomfeestdag in 2007 van Staatsbosbeheer dit unieke bijzondere cadeau van 20 hectare. Dit in navolging van het Koningin Wilhelminabos in Dronten (ook een idee van de Stichting): de Stichting kreeg n.a.v. dit bos veel vragen of het ook mogelijk was om een boom te planten voor overleden kinderen. De Stichting bedacht toen een soort levensbos te realiseren met Levensbomen en Geboortebomen.

Het bos en het ontwerp
Het Nationaal KinderBomenBos groeit in Benthuizen (gemeente Alphen aan de Rijn, Zuid-Holland) als onderdeel van een groot recreatiegebied “het Bentwoud”, aangelegd in opdracht van Provincie Zuid-Holland. Delen van het Bentwoud zijn overgedragen aan Staatbosbeheer, die zorg draagt voor de verdere ontwikkeling, beheer en onderhoud. De Geboortebomen symboliseren dat ieder kind moeten kunnen opgroeien in een groene, gezonde wereld. De Levensbomen worden geplant voor kinderen die vóór, tijdens of na de geboorte zijn overleden, of die overleden zijn door een ongeluk, ziekte of geweld.

Het ontwerp en idee is van Peter Derksen, landschapsontwerper en directeur Stichting Nationale Boomfeestdag. Het bos bestaat uit 5 cirkelvormige plekken, Bomenkamers genoemd, waarvan 1 kamer een Geboortebomen-locatie wordt en waar in 4 kamers Levensbomen gaan groeien. In de Levensboom-kamers worden Italiaanse Populieren geplant en in de Geboorteboomkamer Haagbeuken. Per Bomenkamer kunnen zo’n 500 bomen geplant worden. Elke boom in deze cirkels zal individueel herkenbaar blijven. Centraal in het bos groeit een Bomencirkel. Deze cirkel bestaat uit 12 Witte Abelen. Het getal 12 is in de mythologie en het Christelijk geloof een belangrijk getal. In dit bos symboliseert het de 12 provincies (het is een nationaal bos), de 12 maanden van het jaar en de 12 sterrenbeelden, kortom een verwijzing naar het kind.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: