Bossen

Geboortebos Waalbos feestelijk geopend

04-01-2022

Vandaag zijn de eerste Geboortebomen in het nieuwe Geboortebos Waalbos op IJsselmonde geplant. Daarmee is het bos officieel geopend. De ouders van het eerste baby’tje dat in 2022 in Ridderkerk werd geboren, plantten de eerste boom. Een tiental vaders & moeders en opa’s & oma’s plantte daarna een boom voor hun (klein)kind. Onder de planters was Titanic-musicalster Mariska van Kolck. Zij plantte voor elk van haar twee zonen een Geboorteboom.​

Na een drietal korte speeches van Peter Meij (wethouder in de gemeente Ridderkerk), Nick de Snoo (Provinciehoofd Zuid-Holland van Staatsbosbeheer) en Marleen van den Ham (directeur Stichting Nationale Boomfeestdag) kon het plantfeest beginnen. Alle planters zetten samen de 12e en laatste boom uit de Bomencirkel in de grond. De Bomencirkel symboliseert de 12 maanden, de 12 sterrenbeelden en dat de natuur het jaar rond leeft. Tot slot werd het informatiepaneel onthuld.

Uniek aan de Geboortebossen van Staatsbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag is dat de (groot-) ouders zelf, met het hele gezin, tijdens de plantdag een boom (en een aantal struiken) mogen planten. Als herinnering ontvangen de planters een Geboorteboomcertificaat en wordt de naam en geboortedatum van het kindje op een digitale plaquette vermeld.

Met dit nieuwe Geboortebos geven Staatsbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag nog meer ouders, grootouders en andere belangstellenden de mogelijkheid om een eeuwenoude traditie voort te zetten. Het planten van een Geboorteboom staat al symbool voor de wens dat ieder kind kan opgroeien in een groene, gezonde wereld.

Op verzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit legt Staatsbosbeheer, in het kader van de Bossenstrategie, nog meer Geboortebossen aan. Er zijn al geboortebossen in Alphen aan den Rijn, Tilburg, Haarlemmermeer, Medemblik en Schijndel.

Ook een Geboorteboom planten? Kijk op geboortebos.nl

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: