Activiteiten

Eerste bomen Groene Loper geplant tijdens Boomfeestdag

18-03-2017

Eerste bomen Groene Loper geplant tijdens Boomfeestdag

Komende woensdag (22 maart) is het Nationale Boomfeestdag in Nederland. Tijdens deze zestigste editie staat Maastricht in het middelpunt van alle plantactiviteiten. Onze gemeente mag zich namelijk Boomfeestdag-Hoofdstad 2017 noemen. Een mooie natuurlijke dag ligt in het vooruitschiet.

Het kan haast geen toeval zijn. De A2-tunnel is in gebruik en het startsein voor de beplanting van de Groene Loper heeft geklonken. En juist in deze periode is Maastricht de hoofdstad als het gaat om de jaarlijkse Boomfeestdag. Een dag die in het teken staat van groen. De kleur die de Groene Loper goed kan gebruiken. En wat komt er in je op als je denkt aan een parkachtige omgeving zoals dit gebied moet worden? Juist! Bomen! En die worden veelvuldig geplant komende woensdag. Zo’n 500 kinderen voorzien in totaal 79 locaties van aanplant. Een laan met honderden bomen moet over enkele jaren het resultaat zijn van de inspanningen die op de rol staan woensdag. En omdat het een feestelijke editie is waarin Maastricht dit jaar het hoofdkwartier vormt, mogen bekende namen dan ook niet ontbreken. Burgemeester Annemarie Penn, wethouder Gerdo van Grootheest, Gouverneur Theo Bovens en de voorzitter van de Nationale Boomfeestdag, Albert Verlinde, de ex-man van oud-burgemeester Onno Hoes, die het stokje als voorzitter recent aan hem doorgaf. Maar er gebeurt meer dan alleen bomen planten woensdag. Er is een heus binnenprogramma in de OLV-van-Lourdeskerk, met uiteraard alles in het teken van de boom. Op de planning staan een zogenaamd kinderbomendebat (One Tree Per Child), een bomenmusical (De Klagende Klankentapper) en een netwerklunch. En er is een link met het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht. 28 ambassadeurs uit de EU-lidstaten planten samen met kinderen van het United World College op Knooppunt Europaplein, een actie die symbool staat voor de verbintenis tussen de landen.

Frankenstraat

Niet alleen de Groene Loper wordt voorzien van aanplant van bomen, ook diverse plekken in de Frankenstraat kunnen op Boomfeestdag rekenen op een verse reeks groen. De huidige bomen langs de weg in deze straat zijn oud en rot van binnen en zijn deze week gekap. Roger Heuts is hier ondernemer (eigenaar van Jo Heuts Verf) en zet zich met andere ondernemers in voor een groene Frankenstraat. “Twee jaar terug is er met de gemeente overleg geweest over hoe we de Frankenstraat gingen opknappen. We wilden de verblijfskwaliteit hier verhogen. Het had volgens ons allemaal niet de juiste uitstraling. Er is toen gevraagd budget vrij te maken om iets te kunnen aanpassen. En op Boomfeestdag van dit jaar komt er eindelijk het nieuwe groen dat we graag wilden.” Er hing wel een voorwaarde aan vast en dat is dat de straat het groen zelf onderhoudt. En dat is nu geregeld. Buurtbewoners, pandeigenaren en ondernemers hebben duidelijke afspraken gemaakt en het uiteindelijke beheer is straks in handen van de straat zelf.

Verbinden

Zoals het thema van dit jaar al aangeeft ‘bomen verbinden’, voelen de wijken rondom de Groene Loper deze verbinding ook. Want dat moet de Groene Loper straks worden; een verbindende schakel tussen de wijken Wittevrouwenveld en Wyckerpoort. Heuts: “Je krijgt straks een gebied waar je speciaal voor naartoe gaat. Met hoge bomen in de zomer heb je straks verkoeling tijdens warme dagen. Er worden straks activiteiten georganiseerd voor jong en oud, je kunt er wandelen, hardlopen, fietsen, er komt een stukje horeca. Mensen komen er bij elkaar en dat verbindt. De Groene Loper wordt een centrale plek tussen deze wijken in.”

Zie ook: http://www.thuisinmaastricht.nl/eerste-bomen-groene-loper-geplant-tijdens-boomfeestdag/

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: