Persberichten

Een eigen IreneBos voor 80-jarige prinses

17-09-2019

Een eigen IreneBos voor 80-jarige prinses

Op 16 september heeft het NatuurCollege in het kader van de tachtigste verjaardag van haar voorzitter, prinses Irene, een ode aan de natuur gebracht in Carré, Amsterdam. Stichting Nationale Boomfeestdag en gemeente Alphen aan den Rijn bieden de prinses, in aansluiting hierop, haar eigen IreneBos als dank voor haar inzet voor de bomen en natuur: een gebaar naar de prinses die zich al decennialang inzet om mensen, vooral kinderen, de waarde en het belang van bomen voor een gezonde aarde te laten inzien. Boomfeestdag onderschrijft haar betrokkenheid voor kind en natuur en heeft daarom het initiatief genomen tot dit bos. Omdat Alphen aan den Rijn op 18 maart 2020 gastgemeente is voor Boomfeestdag-2020, gaat het bos in deze gemeente groeien. De gemeente bekostigt het bos dat zal gaan bestaan uit minimaal 225 bomen en struiken en ze draagt zorg voor het beheer en onderhoud. De bedoeling is het IreneBos op Boomfeestdag-2020 in te planten met ruim 400 kinderen uit de gemeente.

Sinds in het Klimaatakkoord van Parijs (2015) bomen nadrukkelijk opgenomen zijn als een belangrijke CO2-maatregel, wordt Irene ’s werk gewaardeerd. Eindelijk….want ze zet zich al een leven lang in voor een gezonde natuur om moeder Aarde te redden. De prinses stelt dat “bomen een belangrijk onderdeel zijn van de natuur, net zoals wij mensen dat zijn. Wij moeten ons dan ook inzetten om die natuur gezond te houden. Bomen roepen emotie op bij mensen, maar tonen dit zelf ook”. Over dit laatste werd lang ‘meewarig’ gedaan. Maar… zelfs wetenschappelijk onderzoek (denk bijv. Peter Wohlleben’s boek ”het verborgen leven bomen”) toont het belang aan van bomen voor een gezonde aarde. Populair gezegd: bomen zijn ‘hot’ en de prinses daarmee ook. Dit blijkt nadrukkelijk uit ons nationale Klimaatakkoord, waarin wordt gepleit voor  grootschalige aanplant van bomen en bos als structurele klimaatmaatregel. 

Stichting Nationale Boomfeestdag draagt dezelfde boodschap uit als de prinses met haar NatuurCollege: mensen/kinderen de waarde en het belang van bomen in de natuur laten inzien, door hen zelf de boom te laten beleven, te voelen, zelf te planten.

Omdat Alphen aan den Rijn komend jaar gastgemeente is voor de 64ste editie van de Boomfeestdag, heeft de stichting aan de gemeente het verzoek gedaan om in het bos Zegersloot Noord het IreneBos mogelijk te maken. Belangrijk voor de stichting was tevens dat in het bos naderhand natuurlessen aan basisschoolkinderen worden gegeven; dit in het verlengde van de wens van Irene om kinderen de natuur te laten beleven in hun eigen natuuromgeving.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft besloten om komend jaar aan de slag te gaan in het noordelijke deel van Park Zegersloot. Daarom is het logisch dat de Boomfeestdag in dit gebied plaatsvindt. De werkzaamheden helpen de natuur van het park en verbeteren de beleving voor de bezoekers. Het IreneBos beslaat 2000 m2 en bestaat uit een Voedselbos, een Bijenbos en een Klimaatbos. Deze drie onderdelen worden met elkaar verbonden door schelpenpaden en een Bomencirkel.

Het ontwerp van het IreneBos in het noordelijke deel van Park Zegersloot

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: