Persberichten

De Nationale Boomfeestdag strijkt dit jaar neer in Gemeente Zundert

10-11-2022

Op 16 november maken 400 basisschoolleerlingen het duurzame bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT) in de Noord-Brabantse gemeente Zundert nóg groener! Dit doen zij tijdens de 65e editie van de Nationale Viering van de Boomfeestdag. Bij het planten van bomen en struiken worden de leerlingen geholpen door onder meer burgemeester Vermue, wethouder Bogers, gedeputeerde Roijackers en dijkgraaf De Vet.

Maandenlang is er door veel partijen gewerkt om deze bijzondere dag tot één groot feest te maken voor de leerlingen. Speciaal voor de 400 deelnemende leerlingen van de basisscholen uit gemeente Zundert, inclusief de voltallige Kinderraad van Zundert, is een educatief programma samengesteld. Ook diverse leerlingen uit het Belgische Stad Hoogstraten zijn van de partij tijdens deze feestelijke dag.

De basisscholen zijn direct na de zomervakantie gestart met de voorbereidingen voor deze feestdag. De leerkrachten geven lessen uit de Bomenmap van Stichting Nationale Boomfeestdag en diverse professionals uit de bomenwereld gaan bij de basisscholen langs om gastlessen te verzorgen.

(met) Bomen werken!

Het thema van de Nationale Viering Boomfeestdag is dit jaar ‘(met) bomen werken!’ In dit thema staat de boomkwekerij centraal. Deze legt de basis voor nieuwe bomen en bossen in Nederland én in het buitenland. Het thema laat zien hoe belangrijk bomen voor mensen zijn én hoe mooi het voor kinderen en jongeren is om te kiezen voor een groen beroep. Tijdens deze feestelijke dag gaan de Nederlandse en Vlaamse leerlingen op pad met een boswachter of NatuurWijzer, presenteren ze hun duurzame ideeën tijdens een Kinderbomentop, ontdekken ze hoe belangrijk water en de bodem voor bomen zijn en worden ze voor één dag zelf een echte boomkweker.

Voor de volwassen gasten is er een inspirerende paneldiscussie. En natuurlijk wordt er door iedereen een boom geplant!

Gemeente Zundert is in 2022 gastgemeente

Gemeente Zundert is trots dat ze in 2022 gastgemeente is voor de Nationale Viering van de Boomfeestdag. De boomteeltsector is een ontzettend belangrijke sector in de lokale en regionale economie. De gemeente staat in binnen- en buitenland bekend om haar boomteeltsector: van kwekerijen tot handelaren en transportbedrijven. Het thema ‘(met) Bomen werken!’ past dan ook heel goed bij deze groene gemeente.

Business Centre Treeport (BCT)

De Nationale Viering vindt plaats op het duurzame terrein van Business Centre Treeport (BCT). De branche is enorm gebaat bij het promoten van de sector onder jongeren. Door hen enthousiast te maken, is er in de toekomst ook voldoende gemotiveerd en gekwalificeerd personeel beschikbaar. De ruim 1.000 bomen en struiken die worden geplant, waaronder 12 grote bomen in een Bomencirkel en 3 grote bomen precies op de grens tussen Nederland en België, maken dit terrein nog groener en duurzamer.

65 jaar Boomfeestdag

In de afgelopen 65 jaar hebben meer dan 5 miljoen Nederlanders (nu in de leeftijd zijn van 7 tot 75 jaar) tijdens hun schooltijd ruim 13 miljoen bomen geplant. Veel van de planters weten nog precies waar ‘hun’ boom staat. En die boom blijft altijd net iets meer speciaal dan andere bomen. Ieder jaar planten tijdens de Nationale Boomfeestdag zo’n 100.00 kinderen verspreid over heel Nederland 200.000 bomen.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: