Algemeen

Boomfeestdag nieuwsbrief september 2019

28-09-2019

Hierbij de Boomfeestdag nieuwsbrief in aanloop naar de Boomfeestdag-2020. Veel leesplezier!

Deze informatie lichten wij u overigens ook graag mondeling toe tijdens uw bezoek aan de Vakbeurs Openbare Ruimte. U vindt onze stand in hal 2: nummer 2.1.10.

Klimaatdoelen-2020 kracht bijzetten

Overheden zijn verplicht om komend jaar haar Klimaatdoelen-2020 te halen. De media meldt met regelmaat dat een groot deel van de overheden deze doelen niet halen. Omdat de aanplant van bomen en bossen een belangrijk onderdeel is van het Nationaal Klimaatakkoord, heeft Boomfeestdag zich als doel gesteld hieraan nadrukkelijk gehoor aan te geven: laten we ons Nationaal inzetten om een Boomplantrecord te vestigen! 500.000 bomen planten op de Nationale Boomfeestdag van woensdag 18 maart 2020.

Nationaal Boomplantrecord

Ethiopië heeft het Wereld Boomplantrecord: 353 miljoen bomen op één dag! Dat gaan we niet halen, maar ons oude plantrecord van 235.000 bomen op één dag gaan we in 2020 verbreken! Tijdens de Nationale Boomfeestdag van woensdag 18 maart 2020 planten we: 500.000 bomen!

Overal waar ruimte voor een boom is, gaan we planten: op schoolpleinen, industrieterreinen, in wijken, buurten, weilanden, bossen, parken, langs (rijks/provinciale/water)wegen, bij verzorgingshuizen, ziekenhuizen, maar ook in particuliere tuinen of op balkons.

Om al die bomen te planten hebben we heel veel hulp nodig van jong tot oud! Iedereen kan zich aanmelden! We vragen de hulp van kinderen, jongeren, leerlingen, leerkrachten, particulieren, boomkwekers, groenbedrijven, bedrijfsleven, lokale, provinciale en rijksoverheden. Oftewel: wij roepen u op ook een boompje bij te dragen! Meld uw Boomfeestdag aan via onderstaande button.

Meer informatie over het Nationaal Boomplantrecord? Lees dan hier verder.

Gastgemeente Nationale Viering Boomfeestdag 2020: Alphen aan den Rijn

De 64ste Nationale Viering Boomfeestdag vindt komend jaar plaats in gemeente Alphen aan den Rijn. Op woensdag 18 maart planten Alphense kinderen honderden bomen en struiken in het nieuwe Prinses IreneBos. Ook organiseren we een KinderKlimaattop. Kinderen gaan in onderhandeling met CEO’s, natuurorganisaties en politici over hun ideeën voor een leefbare aarde.

Wilt u uw gemeente ook eens aanmelden als potentiële gastgemeente voor de Nationale Viering Boomfeestdag. Klik dan hier voor de wijze van aanmelding

Boomfeestdagthema 2020: ‘Bomen geven Energie!’

Bomen zijn een super klimaatmaatregel: ze nemen niet alleen CO2 op en zuiveren de lucht, ze maken ook de school- woon- en werkomgeving koeler, gezonder en leefbaarder. Ze zorgen daarnaast voor een hogere biodiversiteit, een betere waterafvoer van hevige regenval en uit onderzoek blijkt dat kinderen in groene schoolomgeving zich beter kunnen concentreren.

Bomen geven ons op alle fronten enorm veel energie.

Kom als gemeente in actie voor het behalen van de Klimaatdoelen-2020 en help mee het Nationaal Boomplantrecord te vestigen. Een groener Nederland levert ons meer welzijn en energie op!

Benieuwd hoe hittestress-bestendig uw gemeente is?

Alle ruim 6.200 basisscholen hebben in mei een unieke kaart gekregen met een gedetailleerde plattegrond van de locatie waarop hun basisschool staat. De school heeft een kleurenschaal van rood naar groen: rood betekent een hoge mate van verstening en dus geen of zeer weinig groen/bomen wat veel hittestress oplevert. Een groene stip op de kaart betekent een lage mate van verstening en dus dat de school in een groene leeromgeving staat.

Leerkrachten worden opgeroepen om contact op te nemen met de gemeente of ze hun school (meer) mogen/kunnen vergroenen door aanplant van bomen op Boomfeestdag. De gemeente levert dan een mooie bijdrage aan de Klimaatdoelen-2020 én aan het Nationaal Boomplantrecord.

We ontwikkelen op dit moment per gemeente een totaal overzicht met daarop aangegeven welke basisscholen rood cq. groen zijn of meer groen-aandacht zouden moeten krijgen. Deze wordt ook naar de gemeenteraad gestuurd.

De unieke basisschoolkaarten en het overzicht zijn ontwikkeld door Cobra groeninzicht waarmee Boomfeestdag een samenwerking heeft.

Op de Vakbeurs Openbare Ruimte staan we dan ook naast Cobra groeninzicht. Mocht u al vragen hebben over hittestress in relatie tot de scholenkaart binnen uw gemeente, kom dan naar ons beiden op de beurs: stand 2.1.08 en 2.1.10 in hal 2.

Bovenstaand overzicht toont een duidelijke diversiteit aan ‘rode’ en ‘groene’ schoolomgevingen in een gemeente

Bovenstaand overzicht toont een duidelijke diversiteit aan ‘rode’ en ‘groene’ schoolomgevingen in een gemeente

Boomfeestdag-Rotary Lespakket

In navolging van de succesvolle Boomfeestdag-Rotary actie in 2018 heeft de Boomfeestdag samen met de Rotary het Boomfeestdag-Rotary lespakket inclusief Schoolboom en 5 'BosBomen' doorontwikkeld. Het pakket is een must have voor elke basisschoolklas. Voor iedere RotaryClub is het mogelijk om een pakket te bestellen en aan een school in hun directe omgeving te doneren. Interesse in dit pakket, wil je exact weten wat er in het pakket zit of meer details over het bestellen van dit ontzettend leuke pakket? Lees dan hier verder.

Voor uw gemeente is het een perfect pakket om de schoolpleinen van basisscholen te vergroenen. Ook voor een gemeente, bedrijf of andere organisatie is het mogelijk om een pakket te bestellen. We maken het voor u graag op maat. Interesse? Leg dan snel contact met ons.

Het Boomfeestdag-Rotary Lespakket met daarbij nog een Schoolboom (niet op foto) naar keuze en 5 'BosBomen' (niet op foto)

Het Boomfeestdag-Rotary Lespakket met daarbij nog een Schoolboom (niet op foto) naar keuze en 5 'BosBomen' (niet op foto)

Het team van Stichting Nationale Boomfeestdag wenst u veel succes met het voorbereiden van uw Boomfeestdag-Viering voor woensdag 18 maart 2020: ‘Bomen geven Energie’!
Tot ziens op de Vakbeurs Openbare Ruimte, stand 2.1.10 in hal 2.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: