Persberichten

Boomfeestdag-deelname na 3 jaar weer in de lift

22-03-2017

Vandaag viert Boomfeestdag haar 60ste verjaardag. Reden voor een groot feest. Dit wordt gehouden in Maastricht, dat Boomfeestdag hoofdstad-2017 is. Hier planten 550 kinderen 150 bomen op het tunneldak van de nieuwe A2 en er worden er hierop 28 Verdragsbomen geplant voor de 28 lidstaten van de EU. Want vandaag wordt ook het 25 jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht gevierd. Wim Kok was daar toen bij. Hij plant dan ook voor Nederland een Verdragsboom in Maastricht.

In ons hele land planten vandaag 110.000 kinderen 220.000 bomen in ruim 290 van de bijna 400 gemeenten. Dit betekent een stijging t.o.v. de afgelopen jaren. Directeur Peter Derksen wijt dit aan 2 zaken:

  1. de klimaattoppen in Parijs en Rotterdam, waar expliciet het planten van bomen werd opgenomen in de verdrag als bijdrage aan klimaatverbetering
  2. de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft de Colleges van B&W opgeroepen om het 60 –jarig jubileum te ondersteunen en mee te doen aan dit traditionele feest

Elke provincie heeft een Accentgemeente Boomfeestdag waar kinderen samen met de burgemeester en de Commissaris van de Koningin of een Gedeputeerde bomen planten. Voor een overzicht zie hieronder! Het is het tweede jaar dat provincies door hun aanwezigheid het nut van Boomfeestdag en het betrekken van de schooljeugd bij natuur benadrukken.

Boomfeestdag Maastricht is het eerste publieke optreden van AIbert Verlinde in zijn functie van voorzitter Boomfeestdag. Hij volgt hiermee zijn ex-partner Onno Hoes op, die deze functie 8 jaar bekleedde. Ter afsluiting van deze periode planten beiden een boom in de Bomencirkel. Naast de burgemeester en wethouder Van Grootheest zijn eregasten oud-premier Kok, CdK Bovens en ere-ambassadeur Sandra Reemer. Ondanks haar ziekte wilde ze dit jubileum meebeleven en een boom planten. Ook wordt Dick Bruna geëerd met een boom in de Bomencirkel. Hij was de geestelijk vader van het logo van de Boomfeestdag dat stamt uit 1980.

Voor de timelapse van 60 jaar Boomfeestdag:

www.boomfeestdag.nl/boomfeestdagtimelapse

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: