Algemeen

Bestel gratis lespakket 'Brieven aan de Bomenminister'

24-03-2021

Bomen zijn heel belangrijk, voor mens en dier. Bomen geven ons zuurstof en halen CO2 uit de lucht. Maar ze doen meer. Ze geven ons hout, vruchten en schaduw. Ook voor dieren en insecten zijn bomen onmisbaar. Eekhoorns wonen in bomen en vogels vinden hun eten in bomen. Uit onderzoek is gebleken dat je gelukkiger en gezonder bent als je in de buurt van bomen woont.

Het is dus belangrijk dat er bomen zijn in Nederland. Nu bestaat zo’n 11% van Nederland uit bos. Maar om jouw leerlingen en de aarde een gezonde toekomst te geven, moeten er veel meer bomen geplant worden. Jouw leerlingen van groep 6 en 7 kunnen zich via het gratis lespakket ‘Zet bomen op de kaart voor de nieuwe Bomenminister’ laten horen voor de bomen! Op speciale groeikaarten schrijven ze hun bomenwens aan de nieuwe Bomenminister.

Bomen en klimaat

Bomen planten is een heel goede klimaatregel. Het is niet alleen leuk om te doen, je doet ook echt iets voor een gezonde toekomst. Onder het bewind van minister Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is de Bossenstrategie geschreven. Hierin wordt beschreven hoe onmisbaar bomen zijn. Ook wordt onderstreept hoe belangrijk het is dat leerlingen zelf op de basisschool een boom planten onder schooltijd.

Er komt een nieuwe Bomenminister. Stichting Nationale Boomfeestdag hoopt dat hij of zij bomen net zo belangrijk vindt. Het is belangrijk dat de nieuwe Bomenminister weet wat jouw leerlingen willen. Het gaat tenslotte om hun toekomst!

De leerlingen ontdekken met dit lespakket hoe belangrijk bomen zijn en gaan in groepjes met elkaar in overleg wat zij de nieuwe Bomenminister adviseren. Willen ze meer bomen rond de school of een speelbos in de gemeente? Een klimaatbosje op de rotonde in het centrum? Of willen ze fruitbomen in het park waar iedereen fruit mag plukken? Misschien willen ze een heel groot bos in Nederland waar mensen niet mogen komen?

Groeipapier

De klas mag een van de groeikaarten houden. Zo ontdekken ze hoe de zaadjes in het groeipapier ontkiemen tot bloemetjes. Deze bloemen bestaan uit een speciaal mengsel wat goed is voor de bijen.

De kaarten worden later dit jaar aangeboden aan de nieuwe Bomenminister zodat hij of zij op de hoogte is van alle wensen en ideeën. Als alle kaarten gelezen zijn, worden de kaarten op een groot veld gelegd. De wensen gaan dan echt groeien en er ontstaat een schitterend bloemenveld. De ideeën en wensen brengen wij ook over naar de mensen die meedoen aan de Klimaattop in Glasgow op 10 november. Wij brengen daarnaast ook alle gemeenten op de hoogte van wat hun kinderburgers ons geschreven hebben.

Het lespakket bestaat uit een lesbrief met een aantal lessuggesties voor een kringgesprek over bomen, ontbossing en de invloed van bomen op klimaatverandering. In het pakket zitten 5 speciale groeikaarten. Op deze kaarten vol met bloemenzaadjes schrijven de leerlingen hun bomenwensen voor de toekomst aan de nieuwe Bomenminister. Terugsturen kan via een antwoordnummer en is dus gratis.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: