Bossen

Beschuit met groene muisjes voor twee nieuwe Geboortebossen

04-01-2022

Pak de beschuit met muisjes er maar bij, want op 16 februari 2022 wordt Geboortebos Park Zwanenburg en op 23 februari 2022 Geboortebos Waalbos feestelijk geopend. De eerste Geboortebomen gaan dan de grond in. Het Geboortebos staat symbool voor de wens dat ieder kind kan opgroeien in een groene, gezonde wereld. Met deze nieuwe Geboortebossen krijgen de ouders, familieleden en andere belangstellenden de mogelijkheid om hun oogappeltje een groene start te geven.

Het planten van een boom bij de geboorte van een baby is een eeuwenoude traditie die door de Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer omarmd wordt. Samen hebben ze in Nederland al meerdere Geboortebossen aangelegd. Op verzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit legt Staatsbosbeheer, in het kader van de Bossenstrategie, nog meer Geboortebossen aan. Zo wil het Ministerie van LNV nog meer kinderen en hun (groot-)ouders en verzorgers in Nederland in contact brengen met de natuur en de waarde van bomen laten beleven.

 

Zelf een Geboorteboom planten

Stichting Nationale Boomfeestdag verzorgt de aanvraag voor Geboortebomen en de feestelijke plantdagen. Het initiatief van de Geboortebossen sluit naadloos aan bij de slogan van de Stichting: ieder kind een boom. Op de website geboortebos.nl kan je een Geboorteboom bestellen. Uniek aan dit concept is dat de aanvrager zelf een boom en een aantal struiken tijdens de plantdag met het gezin mag planten. Als herinnering ontvangen de planters een Geboorteboomcertificaat en wordt de naam en geboortedatum van het kindje op een digitale plaquette vermeld.

 

Eerste bomen

De eerste boom in elk bos wordt aangeboden aan de ouders van de nieuwste inwoner van de desbetreffende gemeente. Zij planten, op 16 (Geboortebos Park Zwanenburg) en 23 februari (Geboortebos Waalbos) om 13:30 uur samen met de winnaars van de Geboorteboomactie op social media van de Boomfeestdag, het eerste stukje bos.

Het jonge Waalbos van 184 hectare groot is volop in ontwikkeling. Het nieuwe Geboortebos maakt het gebied nog veelzijdiger: een nog mooiere plek om zelf of met je kinderen op avontuur te gaan.

Park Zwanenburg maakt onderdeel uit van Spaarnwoude Park en ligt in de gemeente Haarlemmermeer. Bezoekers van het park kunnen er wandelen, mountainbiken en skaten. Park Zwanenburg is 35 ha groot en maakt deel uit van de Groene As, de ecologische verbindingszone die grote en kleine natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude Park met elkaar verbindt.

 

Bestaande Geboortebossen

De Geboortebossen Waalbos en Park Zwanenburg zijn niet de enige Geboortebossen van Staatsbosbeheer en Stichting Nationale Boomfeestdag. In het Nationaal KinderBomenBos (gemeente Alphen aan den Rijn) en Geboortebos Wijboschbroek (gemeente Meierijstad) zijn al Geboortebomen en struiken geplant. Een boom voor deze Geboortebossen is ook te bestellen op geboortebos.nl. De feestelijke plantdagen van deze bomen vinden in het najaar van 2022 plaats.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: