Persberichten

64ste Nationale Viering Boomfeestdag in Alphen aan den Rijn wordt verplaatst

13-03-2020

Update juni: Voor de verplaatste Boomfeestdag in het najaar van 2020 wordt nog gekeken naar een passende datum. Hier werken we hard aan, maar vanwege de Coronacris en bijbehorende maatregelen omtrent evenementen is voorzichtigheid en goed overleg hier van groot belang. Zodra een datum bekend is communiceren we deze op de website en in onze Boomfeestdag nieuwsbrief.

De Nationale Boomfeestdag 2021 kan al wel vast in de agenda worden geschreven. De datum hiervan is woensdag 17 maart 2021.

Update april: Er wordt nog gekeken naar een alternatieve datum voor de Nationale Boomfeestdag in het najaar van 2020 en invulling van het Nationaal Boomplantrecord. Deze datum wordt na 28 april, wanneer eventueel aanvullende maatregelen vanuit het kabinet bekend zijn, hier gecommuniceerd.​

Voor de tweede maal in de geschiedenis van de Boomfeestdag wordt het event verplaatst. De aftrap van de 64ste editie van de Boomfeestdag in gemeente Alphen aan den Rijn, die op woensdag 18 maart aanstaande zou plaatsvinden, wordt namelijk verplaatst naar dit najaar. De organisatie van Stichting Nationale Boomfeestdag, bij monde van directeur Peter Derksen en de gemeente Alphen aan den Rijn, bij monde van burgemeester Liesbeth Spies, zijn tot dit besluit gekomen vanwege de grootte van het evenement in relatie tot het coronavirus en het kabinetsbesluit hierover, dat evenementen met meer dan 100 genodigden niet door mogen gaan. Het besluit heeft ook gevolgen voor het Nationaal Boomplantrecord van 500.000 bomen planten op 18 maart.

Aan het evenement zouden 500 kinderen deelnemen en 250 volwassenen met als eregasten Prins Carlos, minister Carola Schouten en Commissaris van de Koning Jaap Smit. Het gevaar van besmetting is dusdanig groot dat de organisatie dit gezondheidsrisico niet kan nemen. Besloten is het evenement niet af te gelasten maar te verplaatsen naar het vroege najaar. Met de gemeente zal een datum worden vastgesteld en gecommuniceerd.

Tweede uitstel in Boomfeestdag-geschiedenis

In 2004 werd de Boomfeestdag voor de eerste maal uitgesteld en wel van 24 maart naar 7 april. Dit in verband met het overlijden van oud-vorstin Juliana op 20 maart van dat jaar.

Gemeentelijke Boomfeestdagvieringen

Landelijk gezien beseft de organisatie beseft zich terdege dat de impact op de ruim 270 gemeenten die zich aangemeld hebben om op 18 maart de Boomfeestdag te vieren, met bijna 100.000 kinderen ruim 200.000 bomen te planten, erg groot is. Stichting Nationale Boomfeestdag beseft dat gemeenten hierin hun eigen besluit nemen en leeft met de kinderen en de gemeenten mee. Voorgesteld wordt om de Gemeentelijke Viering Boomfeestdag niet af te gelasten, maar ook te verplaatsen naar het najaar.

Boomplantrecord

Het uitstellen van de Boomfeestdag heeft gevolgen voor het Nationaal Boomplantrecord. Op dit moment staat de teller op bijna 330.000 aangemelde bomen, waarbij nog minimaal 50.000 bomen via INTRATUIN, 70.000 via Staatsbosbeheer/Shell, Urgenda met 50.000 en 10.000 bomen extra op 100.000 reeds aangemelde bomen van Stichting M.E.E.R.Groen moeten bijgeteld worden. In oktober zal het record opgehoogd worden naar 650.000 bomen.

Klimaatlied Sterre Koning

Sterre Koning heeft speciaal voor deze editie van de Boomfeestdag een klimaatlied opgenomen. ”Zoals Jij” is een uniek liefdeslied geworden, met als uiting een gezongen ode aan de mooiste boom van ons land en 7e mooiste boom van Europa: de 180 jarige eik in de middenberm van de A58 bij Breda. Sterre geeft met het lied aan dat vooral de jeugd veel waarde hecht aan het belang van bomen voor een gezond klimaat en dus aan hun toekomst. Het lied wordt, ondanks de verplaatsing, op 13 maart gereleased.

 

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: