Menukaart Nationale Viering Boomfeestdag 2020 - Alphen aan den Rijn

scroll verder naar onder voor de diverse opties in het keuzemenu

Bomen geven Energie: Doe mee met de Boomfeestweek!

Dit jaar is gemeente Alphen aan den Rijn gastgemeente van de Nationale Viering Boomfeestdag op woensdag 18 maart 2020. Op deze feestdag voor de natuur gaan Alphense kinderen honderden bomen en struiken planten in het hart van het Prinses IreneBos in Park Zegersloot Noord. Lijkt je dit leuk om met jouw groep de handen uit de mouwen te steken? Meld je dan snel aan, want er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Hoe werkt het?

Het is onze wens dat alle basisscholen uit de gemeente met groep 6 (combinatieklas is mogelijk) meedoen aan dit feest voor de natuur. Daarom hebben we besloten om er een Alphense Boomfeestweek van te maken. We bieden alle basisscholen de mogelijkheid om zich voor bovenstaande Nationale Viering Boomfeestdag aan te melden en/of voor een andere activiteit in de Boomfeestweek. Je kunt je keuze(s) maken aan de hand van een menukaart en de activiteiten aan laten sluiten bij jouw lesprogramma.

Je hebt twee keuzes te maken:

1) Vertel ons eerst of je mee wilt doen aan de Nationale Viering Boomfeestdag op woensdag 18 maart 2020?

2) Doe je daarnaast nog mee aan een tweede activiteit om de Boomfeestweek een nog feestelijker tintje te geven?

Keuze 1: Doe je mee met de Nationale Viering Boomfeestdag?

Kom je op woensdag 18 maart 2020 met jouw groep 6 (combinatieklas is mogelijk) naar de Nationale Viering Boomfeestdag in het hart van het Prinses IreneBos in Park Zegersloot Noord? Uiteraard gaan de kinderen veel bomen planten, maar daarnaast krijgen ze ook een mooi educatief programma aangeboden. Het volledige programma houden we nog even geheim, maar het belooft een hele leuke en leerzame dag te worden. Zo is er een KinderKlimaattop waar kinderen in gesprek gaan met directeuren, natuurorganisaties en politici over hun ideeën voor een leefbare aarde én groene toekomst!

Let op: in voorbereiding naar de Nationale Viering Boomfeestdag vindt er een verplichte docentenbijeenkomst plaats (februari 2020). Hier worden alle ins-en-outs van het feestprogramma besproken.

Wanneer?

 • Voorafgaand aan de Boomfeestdag op 18 maart vindt er in jouw klas een Masterclass plaats, waar de kinderen worden klaargestoomd voor de KinderKlimaattop;
 • Voor jou als docent vindt er voorafgaand ook een bijeenkomst plaats zoals hierboven vermeld;
 • Deelname aan de Nationale Viering Boomfeestdag, woensdag 18 maart van 09:00 uur  – 13:45 uur (tijden zijn nog onder voorbehoud).

 

Wat moet je zelf regelen?

Scholen in de stad Alphen aan den Rijn komen met de fiets*, lunchpakketjes nemen kinderen zelf mee en uiteraard genoeg energie om alle bomen te planten.

* Busvervoer voor scholen uit Aarlanderveen, Boskoop, Zwammerdam, Benthuizen, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude Dorp is geregeld.

Keuze 2: Doe jij mee met een van de andere activiteiten in de Boomfeestweek?

Vier de Boomfeestweek van 11 tot en met 18 maart 2020 en geef via het formulier hierboven jouw top 3 van activiteiten waar jullie voorkeur naar uit gaat. Ga bijvoorbeeld mee op bossafari op zoek naar betoverende paddenstoelen, eikels, hazelnoten en mooie takken. Óf ga lekker de natuur in met de klas onder leiding van een professionele NatuurWijzer. 

Hieronder volgen de diverse opties voor keuze 2

Optie 1) Bossafari met IVN

Doe je laarzen aan, trek je warme jas aan, want we gaan op bossafari op zoek naar betoverende paddenstoelen, eikels, hazelnoten, mooie takken. Het bos met zijn prachtige bomen daagt ons uit om te gaan spelen, ontdekken en te verzamelen. We maken daarna bosmonsters, feeënhuis of een elfenkasteel. Of versier een tak of je bouwt je eigen nest. Gaan jullie met de hele klas met ons mee?

Kledingtip: laarzen of stevige schoenen, dikke sokken, muts, sjaal en oude kleding het liefst in laagjes. En een regenjas als het nat weer is.

Waar en wanneer?

 • Bezoekerscentrum IVN De Veenweiden in Alphen aan den Rijn,
 • De ochtenden van woensdag 11, vrijdag 13, maandag 16 en dinsdag 17 maart,

 

Wat moet je zelf regelen?

Vervoer naar de locatie, informatie voor de ouders en ouderbegeleiding van de groepjes kinderen op de dag zelf.

Optie 2) Wilgen knotten, zagen, snoeien en knippen met IVN

Vroeger was wilgenhout heel kostbaar, tegenwoordig staan knotwilgen overal voor de sier. Maar als je ze niet onderhoudt, dan zijn ze na zes jaar zo dik, dat ze scheuren. De boom gaat dan dood. Dus snoeien is goed en heel nodig! Dat is hartstikke leuk werk. Je bent lekker fysiek bezig in de buitenlucht. Wij zorgen voor de materialen, maar we hebben in verband met de veiligheid bij deze activiteit wel wat extra begeleiding nodig. Een volwassene op vijf kinderen.

Kledingtip: Laarzen of stevige schoenen, dikke sokken, muts, sjaal en oude kleding het liefst in laagjes. En een regenjas als het nat weer is.

Deze les wordt aangeboden door: het IVN

Waar en wanneer?

 • Nabij fietspad Da Vinci – Weteringpad (locatie wordt definitief afgestemd met de school).
 • Tweemaal in de ochtend van donderdag 12 maart en in eenmaal in de middag van donderdag 12 maart.

 

Wat moet je zelf regelen?

Vervoer naar de locatie, informatie voor de ouders en ouderbegeleiding van de groepjes kinderen op de dag zelf.

Optie 3) Zet de moestuin op wieltjes

Wil jij dat jouw kinderen ook verse groenten oogsten op het schoolplein? Dat kan met de verplaatsbare moestuinbakken. Leerlingen zaaien, verzorgen en oogsten met veel plezier hun zelf geteelde radijsjes, sla en bietjes. De school krijgt een aantal stevige moestuinbakken op wieltjes inclusief goede grond en zaden en natuurlijk een uitleg in de klas!

Deze les wordt aangeboden door: hovenier Sander Leverink

Waar en wanneer?

 • Bij jou op school.
 • Woensdag 11, donderdag 12, vrijdag 13, maandag 16 en dinsdag 17 maart.

 

Wat moet je zelf regelen?

Informatie voor de ouders

Optie 4) Vaste plantentuin

Wil jij jouw schoolplein vergroenen? Dan is dit jouw kans! De kinderen kunnen hun handen uit de mouwen steken door de tegels op het schoolplein te verwijderen en de voorgemonteerde bakken te plaatsen. Daarnaast is er een korte les in de klas over hittestress met daarbij een instructie om de eerste planten in de bakken te plaatsten en verzorgen. De kinderen zaaien, verzorgen en oogsten met veel plezier hun zelf geteelde radijsjes, sla en bietjes. 

Deze les wordt aangeboden door: hovenier Sander Leverink

Waar en wanneer?

 • Bij jou op school.
 • Woensdag 11, donderdag 12, vrijdag 13, maandag 16 en dinsdag 17 maart.

 

Wat moet je zelf regelen?

Informatie voor de ouders

Optie 5) Wandel met bomen door de eeuwen heen in het Archeon

Ontdek de bomen, struiken, grote planten van het Archeon. Ze zijn dun, lang, dik en hebben allemaal andere maten. Wist je dat we heel veel hebben geleerd van de natuur door de eeuwen heen? We maken er aspirine van, we bewerken de boomschors, wilgentakken kun je vlechten en er mandjes of zelfs hutjes van maken. Van een boomstam maakten we vroeger zelfs kano’s.

Deze les wordt aangeboden door: het Archeon

Waar en wanneer?

 • Archeon.
 • Woensdag 11, donderdag 12, vrijdag 13, maandag 16 en dinsdag 17 maart van 9.00 - 10.30 uur en 13.00 - 14.30 uur

 

Wat moet je zelf regelen?

Vervoer naar de locatie, informatie voor de ouders en ouderbegeleiding van de groepjes kinderen op de dag zelf.

Optie 6) Herken de vogels van het bos

In een speciale rondleiding, verzorgd door Vogelpark Avifauna, worden jullie meegenomen in het belang dat bomen (en groen in het algemeen) hebben voor de dieren in onze natuur. In het vogelpark groeien veel bomen die een speciale functie hebben voor de wilde vogels. Tijdens deze tocht gaan we dus niet alleen naar bomen kijken, maar vooral ook naar welke vogels wij daar tegen komen. Als de weersomstandigheden het toelaten, wordt er met de klas ook een boom in het vogelpark geplant, waar de vogels nu en in de toekomst voedsel en beschutting vinden. Een blijvende herinnering van jullie activiteit op de boomfeestdag!

Waar en wanneer?

 • Avifauna.
 • Woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 maart.

 

Wat moet je zelf regelen?

Vervoer naar de locatie, informatie voor de ouders en ouderbegeleiding van de groepjes kinderen op de dag zelf.

Optie 7) NatuurWijs Bosuitje met jouw klas

Lekker de natuur in met de klas onder leiding van een professionele NatuurWijzer. Zelf ontdekkend leren over de natuur, van de natuur, in de natuur. Een NatuurWijsdag wordt op maat gemaakt, afgestemd op de  kinderen, de natuurmethode van school en het seizoen. De eigen beleving van het kind staat centraal en er is tijd, ruimte en aandacht hiervoor tijdens de NatuurWijsdag. Speciaal voor de boomfeestweek bieden wij ‘Bosuitjes’ aan in het Bentwoud. Een Bosuitje bestaat uit een dagdeel (2,5 uur in het bos met een NatuurWijzer) om kennis te maken met NatuurWijs. Lekker buiten struinen, ontdekken, spelen of ravotten in het bos. De kans is groot dat de kinderen een unieke natuurervaring opdoen die ze nooit vergeten, zoals de Rode Wauw boven je hoofd zien cirkelen of een groep (goud-)fazanten zien!

Meer informatie: Ga naar natuurwijs.nl/bosuitje

Waar en wanneer?

 • Bentwoud.
 • In de ochtend van woensdag 11 maart en in de ochtend en middag van donderdag 12, vrijdag 13, maandag 16 en dinsdag 17 maart.

 

Wat moet je zelf regelen?

Vervoer naar de locatie (bij voorkeur per fiets). Informatie voor de ouders wordt later toegestuurd.

Optie 8) Duik in de LeesBoom

"Midden in het bos staat een huis vol met een enorme bibliotheek aan boeken. In het huis woont niemand meer, de mensen die de boeken verzamelden zijn gestorven. Op een dag staan er architecten en aannemers in het bos. Ze willen het huis en bos slopen. De dag waarop de werkzaamheden zouden moeten beginnen, blijkt er iets totaal veranderd. Het huis is verdwenen en er staat ineens een gigantische boom in het bos. Kinderen spelen onder de gigantische boom en daar tussen die bladeren ontdekken zij iets magisch… Wat is er gebeurd? Hoe verdween het huis en waar komt die enorme boom opeens vandaan? En dat alles binnen één weekend?"

Deze les wordt aangeboden door: Stichting Natuurzaam

Waar en wanneer?

 • Bij jou op school.
 • In de middag van woensdag 11, donderdag 12, vrijdag 13, maandag 16 en dinsdag 17 maart.

 

Wat moet je zelf regelen?

Informatie voor de ouders.

Optie 9) Welke boom is dat?

De Alphense Kinderboerderij organiseert een ontdekkingstocht op zoek naar de verschillende soorten bomen, de specifieke kenmerken ervan en je ontdekt wat je van een boom kunt gebruiken.

Deze les wordt aangeboden door: de Kinderboerderij en de IVN

Waar en wanneer?

 • Kinderboerderij Zegersloot.
 • In de middag van woensdag 11 maart.

 

Wat moet je zelf regelen?

Vervoer naar de locatie, informatie voor de ouders en ouderbegeleiding van de groepjes kinderen op de dag zelf.

Optie 10) Planten van eetbare bosjes

Ga mee op de belevingsroute door de natuurtuin de Veenmol in Boskoop.

Deze les wordt aangeboden door:  natuurtuin de Veenmol in Boskoop.

Waar en wanneer?

 • Natuurtuin 'De Veenmol' in Boskoop.
 • Donderdag 12, vrijdag 13 en dinsdag 17 maart

 

Wat moet je zelf regelen?

Vervoer naar de locatie, informatie voor de ouders en ouderbegeleiding van de groepjes kinderen op de dag zelf.

Optie 11) Puzzeltocht, demonstratie en enten

Ga op reis door het boomkwekerijmuseum en ontdek al puzzelend alles over bomen, hoe ze groeien, leven en ademen. 

Waar en wanneer?

 • Boomkwekerijmuseum in Boskoop.
 • In de ochtend en middag van donderdag 12, vrijdag 13, en dinsdag 17 maart.

 

Wat moet je zelf regelen?

Vervoer naar de locatie, informatie voor de ouders en ouderbegeleiding van de groepjes kinderen op de dag zelf.

Optie 12) Watertafel

Een interactieve les waarbij kinderen in de klas zich bezighouden met de Waterkringloop in de stad en de functie van groen. Natuurlijk wordt hierin duidelijk dat we de bomen nodig hebben en wordt de koppeling naar de Boomfeestdag gemaakt. Hoe maken we “jouw omgeving” klimaatproof? De les wordt gegeven op school. Er is ruimte om met de klas op het schoolplein en dichtbije omgeving te kijken waar wij oplossingen zien naar aanleiding van de nieuw opgedane kennis.

Deze les wordt aangeboden door: Talent in Natuur

Waar en wanneer?

 • Bij jou op school.
 • Woensdag 11, donderdag 12, vrijdag 13, maandag 16 en dinsdag 17 maart.

 

Wat moet je zelf regelen?

Informatie voor de ouders.

Optie 13) Schaduw op het schoolplein

Samen met de omgevingsvakmannen van de gemeente plant je met je hele klas een boom op jouw schoolplein. Er is een keuze te maken uit een aantal soorten bomen o.a. fruitbomen. In goed overleg i.v.m. ruimte en mogelijkheden. Het plantgat wordt door de gemeente verzorgt en in een les leer je meer over de waarde van bomen en groen op schoolpleinen.

 

Waar en wanneer?

 • Bij jou op school.
 • 1 boom per school die, in overleg met de school, op een aangewezen dag wordt geplant. 

 

Wat moet je zelf regelen?

Informatie voor de ouders.

Optie 14) Inspiratiesessie voor werken aan een groenblauw schoolplein

Bereid je voor op een flinke dosis inspiratie. We trappen de boomfeestweek namelijk  af met een inspiratiesessie voor scholen over groenblauwe schoolpleinen. De bijeenkomst vindt plaats op de Vroonhoeve school, een inspirerend voorbeeld als het gaat om een groenblauw plein; het plein als rijke leeromgeving wat bijdraagt aan meer beweging, meer focus en betere leereffecten bij kinderen. Dit kan groots aangepakt worden, maar ook kleine stappen hebben effect. Diverse sprekers geven deze middag hun visie op de meerwaarde van een groenblauw plein. Het programma gaat verder in op educatieve mogelijkheden, het proces van ontwerp tot uitvoering en financieringsmogelijkheden. 

Gemeente Alphen aan den Rijn organiseert deze middag samen met partners als IVN, Avifauna en Jongeren Op Gezond Gewicht.

Wilt jij ook een groenblauw schoolplein? Kom dan naar onze inspiratiemiddag voor directeuren, docenten of ouders die mee willen helpen om het schoolplein te vergroenen.

Neem  voor inspiratie vooral ook vast een kijkje op www.groenblauweschoolpleinen.nl.

 

Waar en wanneer?

 • Openbare basisschool de Vroonhoeve, Vroonhoevelaan 8 te Alphen aan den Rijn
 • Type deelnemers: directeuren, docenten of ouders die actief zijn om het schoolplein te vergroenen. Maximaal 3 deelnemers per school.
 • woensdag 11 maart van 15:00 – 18:00 uur

 

Wat moet je zelf regelen?

Geen informatie op voorhand nodig.

Partners

De activiteiten van Stichting Nationale Boomfeestdag worden mede mogelijk gemaakt door: